- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Decembrie, luna soldurilor imobiliare: Putini clienti \”musca momeala\”

03 Dec, 00:02 • cristina.mihai
Dezvoltatorii imobiliari isi incearca norocul cu noi promotii si discount-uri la ultimul targ imobiliar al anului, Timon, care va avea loc intre 3 si 6 decembrie. Dupa un an in care rezultatele scaderilor de pret si ale promotiilor nu au fost cu adevarat eficiente, unii dintre ei incep sa scoata adevaratele oferte de criza, coborand preturile la marje minime de profitabilitate.
Decembrie, luna soldurilor imobiliare: Putini clienti \musca momeala\

Chiar si noile „cadouri” oferite sunt discutabile, avand in vedere ca nu se plieaza prea mult pe asteptarile cumparatorilor, asa cum au reiesit acestea din studiile si analizele efectuate de companiile imobiliare pe parcursul anului. Cei mai multi dintre potentialii clienti manifesta reticenta fata de locuinte in faza de proiect sau din zone limitrofe.

„Dupa ultimele evenimente din piata imobiliara, cumparatorii sunt, pe drept cuvant, reticenti la achizitia unei locuinte in stadiu de proiect, motiv pentru care consideram ca ne aflam in perioada locuintelor finalizate; acestea vor reprezenta mai mult de 60% din oferta de locuinte de la Timon”, a declarat Vlad Vlasceanu, director Timon, in comunicatul de presa remis.

Ultimul targ imobiliar al anului se va deschide joi sub titlul „Ultima sansa sa-ti iei o casa”, insa unele din ofertele care vor fi accesibile la targ duc mai degraba cu gandul la „ultima sansa de a vinde o casa”. Organizatorii au facut publice, pre-eveniment, cateva dintre cele mai atractive oferte.

Printre acestea, un pret de 398 euro pe metru patrat, pentru o casa dintr-un proiect din Buftea, realizat de Centauri Grup Construct.

Nicusor Panait, administratorul companiei, a precizat pentru DailyBusiness.ro ca acest pret este pentru constructia „la gri”. Cu finisaje, locuinta costa 484 euro/mp.

„Nu mai castigam nimic, dar incercam sa ramanem in piata”, a spus Panait, adaugand ca dupa ultimul targ au fost 4 cupluri care au vizionat casele ramase la vanzare, dar nu s-a realizat nicio rezervare. Proiectul din Buftea cuprinde 11 case, dintre care 5 au fost vandute. Preturile initiale in proiect au fost de circa 900 euro/mp.
[quote=Virgiliu Bania, Salaj Rezidential]Avem marje foarte mici, suntem constienti ca oamenii au mai putini bani[/quote]
In cadrul targului Project Expo, care a avut loc la finalul lunii trecute, o firma proaspat intrata in aria de dezvoltari imobiliare, Salaj Rezidential a scos la vanzare, la preturi aproape de cele de cost, un proiect din sectorul 5, la capatul soselei Salaj.

Rezultatele dezvoltatorului par sa contrazica analizele companiilor de consultanta. Dupa targul imobiliar, compania are 10-15 rezervari pentru case individuale si apartamente in cadrul proiectului, care va fi finalizat in martie 2010 si va cuprinde 60 de case. Proiectul a fost demarat in septembrie anul acesta.

In cadrul ansamblulului rezidential, denumit Poiana Florilor, un apartament de 2 camere cu o suprafata de 100 mp, cu loc de parcare si TVA inclus, a fost scos la vanzare la pretul de 52.000 euro. La randul lor, apartamentele de 2 camere cu o suprafata de 100 mp, dar si cu o curte de 64 mp, costa 55.000 euro, iar apartamente cu 2 camere de aceeasi suprafata, dar avand curtea de 100 mp, sunt ofertate la 59.000 euro.

„Avem marje foarte mici, dar trebuie sa fim constienti ca oamenii au mai putini bani. Nu construim intr-o zona foarte bina cotata, dar este totusi in oras si accesul in centru se face repede „, a spus Virgiliu Bania, directorul de marketing al companiei.

Cum pretul are inca cel mai puternic cuvant de spus si ii convinge pe unii cumparatori sa aleaga locuinte in afara orasului, dezvoltatorii cu proiecte in interiorul Bucurestiului nu stau pe margine, cand vine vorba de promotii.

Spre exemplu, Platinum Group, a scazut in septembrie preturile apartamentelor de 2 camere din proiectul Vitan Platinum Towers cu 15.000 euro, de la 91.000 euro, iar acum aduce o noua scadere de pret, de 25.000 euro pentru locuintele cu 3 camere, care aveau ca pret standard 140.000 euro.

De la demararea reducerilor de pret in septembrie, dezvoltatorul a vandut 19 apartamente.
[quote=Nicusor Panait, Centauri Grup Construct]Nu mai castigam nimic, dar incercam sa ramanem in piata[/quote]
O alta promotie de criza vine de la dezvoltatorul israelian Gyro Project Invest, care incearca sa promoveze complexul Gruiu Residence, pe care il construieste langa Snagov, printr-o tombola in urma careia unul dintre clienti va primi casa gratis.

Fiecare dintre participantii la Targul Imobiliar National Timon va primi un bilet de participare la concurs in momentul in care semneaza un antecontract de minim 3.000 euro pentru cumpararea unei locuinte in cadrul ansamblului, care va fi finalizat in 2010 au spus, anterior, reprezentantii dezvoltatorului. Potrivit site-ului proiectului, pretul unei case este de 200.000 euro plus TVA.

Totusi, clienti au cautat anul acesta in principal locuinte finalizate. Prin urmare, unele companii, pentru a atrage clientii si la locuintele in faza de proiect, le promit acestora ca le vor da banii inapoi daca lucraile de executie nu vor fi finalizate la timp.

„Am inteles nevoia oamenilor de siguranta. De aceea, am vandut pana acum doar locuinte noi”, a declarat Nimrod Zvik, directorul Be Igloo, compania care revinde apartamentele cumparate de fondul de investitii RomaniaInvest.

„Pentru toti cei care vor sa-si cumpere locuinte in stadiu de proiect, venim cu o oferta de nerefuzat: cei care nu-si vor mai dori sa cumpere, din varii motive, incepand cu nefinalizarea proiectului la timp si continuand cu o scadere a preturilor, vor primi banii inapoi”, a mai spus Zvik.