- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltator a 2.000 de apartamente: Anul acesta, 20% din clienti au amanat plata cu 3-6 luni

03 Dec, 00:01 • cristina.mihai
Situatia economica dificila determina o parte din clientii finali ai dezvoltatorilor imobiliari sa amane semnarea contractelor de vanzare-cumparare cu 3-6 luni, pentru a obtine banii care le mai sunt necesari achitarii integrale a locuintelor. In cazul companiei GTC, care are 2.000 de apartamente in portofoliu, 20% din clientii care s-au mutat anul acesta au amanat plata.
Dezvoltator a 2.000 de apartamente: Anul acesta, 20% din clienti au amanat plata cu 3-6 luni

Ponderea clientilor care amana plata nu este majoritara, insa acestia nu pot fi ignorati, avand in vedere ca dezvoltatorii suporta din buzunar costurile finantarii pana la primirea banilor.

„Circa 20% din clientii nostri amana plata finala cu 3-6 luni. In mod normal, acest lucru a ingreunat si relatiile noastre cu bancile, pentru ca trebuie sa caram in spate din banii nostri aceste intarzieri”, spune Shimon Galon, country managerul GTC.

Compania a inceput inca din 2008 livrarile in proiectul rezidential Rose Garden din Colentina, iar anul acesta erau programate sa fie livrate inca 280 de unitati locative in cadrul proiectului.

De asemenea, GTC mai are in portofoliu si proiectul rezidential Felicity, cu 1.000 de apartamente. Dezvoltatorul a finalizat prima faza a proiectului cu 112 apartamente si a inceput predarile recent.

Si Raluca Oprescu, reprezentantul de vanzari al companiei Canserv, care adezvolta proiectul Primavara Rezidential din Prelungirea Ghencea, spune ca unii clienti amana plata locuintelor contractate.

„Exista clienti care au semnat antecontracte in 2006-2008 si care nu aveau contracte de credit semnate pentru finantarea locuintelor”, a declarat Oprescu, care sustine insa ca numarul acestora a fost relativ redus.

Anul acesta, compania urma sa predea 300 de apartamente din proiect.

Sunt totusi si dezvoltatori care au inceput predarile si inca nu au avut clienti care sa amane semnarea contractelor finale. In aceasta situatie este Asmita Gardens. „Se achita mult mai repede acum, comparativ cu transele din perioada de constructie”, a afirmat Atena Tiplic, directorul de vanzari al Asmita, Aceasta companie a avut o modalitate de plata foarte ferma, si prin urmare, clientii mai au de achitat in prezent doar 25% din suma totala.