- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Evolutii bruste la preturile terenurilor din Bucuresti in urmatoarele luni

03 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Preturile terenurilor din Capitala vor inregistra in urmatoarea perioada atat scaderi dramatice, cat si cresteri importante, in functie de potentialul zonelor respective, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii agentiei de profil Coldwell Banker.
Evolutii bruste la preturile terenurilor din Bucuresti in urmatoarele luni

Potentialul va fi decis insa mai putin de amplasarea geografica a terenurilor si mai mult de existenta utilitatilor si a avizelor. Exista totusi o exceptie: in centrul Bucurestiului, criza de terenuri disponibile va mentine cel mai probabil ritmul crescator al preturilor.

Tranzactiile cu terenuri vor fi din ce in ce mai putine si nu vom mai putea vorbi pe aceasta piata, ca tendinta generala, de operatiuni cu scop speculativ, deoarece foarte putine terenuri vor avea potential imediat de dezvoltare, a spus Adrian Ghimpau, expansion manager la Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Potentialul de dezvoltare imediat al unui teren este afectat negativ de lipsa infrastructurii, a accesibilitatii, dar si de obtinerea anevoioasa de autorizatii sau de surse de finantare. Astfel, pentru perioada urmatoare, analistii prevad orientare spre tranzactii de terenuri amplasate in zone cu infrastructura pusa la punct si care au deja obtinute avizele premargatoare autorizatiei de constructie.

In prima parte a acestui an, scaderea numarului cumparatorilor a determinat si o scadere a pretului parcelelor, la negociere.

Cum au evoluat preturile in prima jumatate a anului

Evolutia preturilor a variat semnificativ de la o zona la alta, au declarat oficialii WHS Imobiliare. Ei au adaugat ca acolo unde a fost vorba de o crestere a pretului, aceasta a fost mai lenta decat in prima jumatate din 2007.

Cumparatorii negociaza intotdeauna cu proprietarii sumele cerute pentru vanzarea unei parcele de teren, fapt care in multe cazuri a dus la scaderi de cativa euro pe metru patrat, au aratat reprezentantii WHS Imobiliare.

„Ca si tendinta generala, preturile au scazut usor in prima jumatate din 2008, insa au fost si zone unde s-au inregistrat mici cresteri. Este vorba despre zonele premium – Herastrau, Floreasca, Dorobanti, Kiseleff”, a spus Adrian Ghimpau, expansion manager Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Scaderea usoara a pretului si numarul mai mic de tranzactii se datoreaza si faptului ca pretul terenurilor din Capitala a ajuns sa nu mai fie atractiv pentru dezvoltatori. Preturile mari ale terenurilor se reflecta in preturile de vanzare pe metrul patrat construit. In acest context, marja dezvoltatorilor scade considerabil, spune Ghimpau.

Cele mai importante cresteri la preturile terenurilor din Bucuresti, de 10-20%, au intervenit anul acesta in zona Pipera-Tunari, au spus reprezentantii WHS Imobiliare.

Cresteri similare ale preturilor terenurilor au inregistrat si satele si comunele de pe o raza de 25-30 km in jurul Capitalei, zonele Dobroiesti, Tartasesti, Buftea, Crevedia, Balotesti.

Preturile ridicate ale terenurilor si cresterile semnificative din acest an din zona de nord a orasului vor determina in urmatoarea perioada o reorientare a celor care dezvolta parcuri de birouri catre sudul Bucurestiului. „Cei care doresc sa dezvolte parcuri de birouri se indreapta catre zona de sud a Capitalei, unde nivelul preturilor terenurilor este mai scazut”, au spus oficialii WHS Imobiliare.

De asemenea, in 2008 a crescut cererea pentru loturi mici din partea celora care doresc sa-si construiasca o casa, in timp ce suprafetele mari raman un punct de interes pentru marii dezvoltatori de proiecte imobiliare, au adaugat reprezentantii companiei imobiliare.

Preturile terenurilor au atins anul trecut 1.000 euro pe metru patrat in cartierele bucurestene, circa 1.300 euro/mp in zone semicentrale si pana la 3.500 euro/mp in centru, potrivit oficialilor BCR Reaserch, care citeaza studii efectuate de Colliers si Realtime.

In zonele limitrofe Bucurestiului, preturile terenurilor sunt cuprinse in general intre 200 si 800 euro/mp.