- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor intră în vigoare în mai puțin de o lună. Ce trebuie să știe proprietarii

13 Oct, 15:31 • Russo George
Șefa Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Nicoleta Radu, a vorbit despre asigurarea pentru locuințe și a făcut precizări importante la Conferința Națională România Inteligentă ”Liniștea de după dezastru – Asigurarea obligatorie a locuințelor – Soluții salvatoare”.
Noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor intră în vigoare în mai puțin de o lună. Ce trebuie să știe proprietarii

Nicoleta Radu a vorbit despre eforturile făcute pentru a populariza necesitatea asigurării obligatorii a locuințelor, primul pas fiind un spot realizat în colaborare cu IGSU și Asociația Municipiilor din România (AMR).

De asemenea, Nicoleta Radu a precizat că a umblat prin toată țara pentru protocoale de colaborare cu multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici.

Se cunoaște că încă din anul 2010 exista un spațiu dedicat exclusiv primăriilor cu acces printr-o parolă și că instituția poate oferi această parolă, doar când o autoritate o solicită.

Astfel că din data de 11 noiembrie 2023 va intra în vigoare o nouă lege conform căreia se verifică polița de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară.

Citește și: Cresc prețurile! Un raport al BT arată creșterea prețurilor de consum cu 9,9% anul acesta și cu 5,4% în 2024

La conferința mai sus amintită au participat majoritatea ministerelor, printre care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cei de la MAE, precum și Ministerul de Finanțe dar și IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), ASF (Autoritatea de Supraveghere Finaciară), UNSAR (Uniunea Națională a Societății de Asigurare și Reasigurare din România), Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România.

Asigurarea obligatorie a locuinței ajunge pe masa lui Iohannis

S-a ajuns la concluzia că proprietarii vor plăti mai mult pentru PAID, conform unei legi prin care asigurarea locuinței va fi obligatorie.

Cei care nu fac această asigurare vor primi sancțiuni aspre.

Astfel, proprietarii va trebui să asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcțiile care au destinația de locuințe din mediul urban sau rural.

Proiectul de lege care prevede majorarea contribuției a primit votul decisiv în Camera Deputaților, iar dacă legea va fi promulgată de Klaus Iohannis, se pare că proprietarii vor plăti cu 30% mai mult pentru polițele PAID.

Citește și: România va avea 62 de trenuri electrice noi! Vor fi investiți peste 470 milioane de euro în acest proiect