- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Panica intre proprietari: Locuintele vechi s-au ieftinit brusc cu 15% in martie

14 Apr, 14:07 • cristina.mihai
Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut in medie cu 15% in martie 2009 fata de luna precedenta, scadere lunara record de la inceputul declinului pietei, dupa ce in ianuarie si februarie scaderile au fost de sub 3%.
Panica intre proprietari: Locuintele vechi s-au ieftinit brusc cu 15% in martie

Pretul mediu per metru patrat a coborat astfel la 1.133 euro pe mp, sectorul 6 fiind prima zona din Capitala in care pretul mediu al apartamentelor a scazut sub 1.000 euro pe mp, potrivit indicelui de preturi al Colliers.

Scaderile din aceasta luna vin dupa 2 luni in care pretul mediu a scazut usor cu 2-3%, existand chiar si unele sectoare din Bucuresti unde s-au inregistrat cresteri.

Spre exemplu, in februarie, proprietarii au incercat „sa intoarca roata” in sectoarele 5 si 6, unde preturile de oferta medii au crescut cu 8%, respectiv 3% fata de ianuarie. Pentru ca nu au reusit, in martie aceiasi proprietari au scazut brusc oferta, cu 12%, respectiv 17%.

„Proprietarii au incercat sa scada mai usor la inceput, insa au vazut ca nu se vinde si au operat scaderi mai drastice, dar clientii nu au ‘muscat momeala’, piata fiind blocata”, a comentat Gabriel Zamfir, presedintele asociatiei agentiilor imobiliare UNIM pe Bucuresti.

„In opinia mea suntem pe fundul prapastiei, tranzactii nu se mai fac asa ca este greu de spus care este de fapt pretul real de pe piata. Aceste scaderi de pret nu vor aduce din nou clientii”, a adaugat Zamfir.

In sectorul 6, pretul mediu de oferta a scazut cu 17% in martie, pana la 946 euro pe mp, dupa ce in februarie preturile au urcat in acest sector cu 3% pana la 1.145 euro pe mp.

Sectoarele 2 si 3 au preturi medii situate putin peste 1.000 euro pe mp, astfel incat daca trendul de scaderi va continua, este posibil ca aceste zone sa fie urmatoarele care vor scadea sub 1.000 euro pe mp.

In sectorul 3, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 19% in martie pana la 1.061 euro pe mp. In februarie preturile stagnasera in acest sector pana la 1.311 euro pe mp.

Sectorul 2 este singurul care a inregistrat o scadere de sub 10% in martie, de 6%, pana la 1.095 euro pe mp. Scaderea din martie a fost identica cu cea din februarie, cand preturile au scazut in acest sector tot cu 6%, pana la 1.162 euro pe mp.

Cea mai mare scadere de pret in martie a fost inregistrata in sectorul 1, de 20%, pana la 1.477 euro pe mp.

Sectoarele 4 si 5 au inregistrat in martie scaderi de 13%, respectiv 12%.

Astfel, in sectorul 4 pretul mediu pentru un apartament vechi a ajuns luna trecuta la 1.234 euro pe mp, iar in sectorul 5 la 1.218 euro pe mp.

Preturile apartamentelor noi au stagnat la 1.784 euro pe mp.

In luna martie au fost scoase la vanzare in Bucuresti aproape 2.300 de apartamente. Numarul este mai mare decat cea din luna februarie, cand pe piata au iesit sub 1.900 de oferte, dar mult sub valoarea din martie 2008, cand numarul apartamentelor scoase la vanzare a inregistrat un record de 4.400 de unitati, potrivit AnunturiParticulari.ro.

Pe fondul actualei crize financiare si in lipsa unor semne clare care sa anunte o relansare a pietei, cumparatorii de apartamente au devenit mult mai chibzuiti si foarte calculati, iar proprietarii presati sa vanda sunt nevoiti sa lase mult sub pretul mediu de pe piata, au spus, anterior, reprezentantii AnunturiParticulari.ro.