Real Estate

Planuiesti sa cumperi un apartament? Cum iti surade 2014

01 Jan, 00:07 • karina.popescu
5 ani de criza imobiliara au zdruncinat piata imobiliara locala din temelii. Totusi, nici dupa atata timp cererea nu se intalneste cu oferta. Cat ar mai putea scadea pretul apartamentelor? De ce locuintele vechi nu se ieftinesc atat de mult ca si cele noi? Cat de benefic va fi 2014 pentru tranzactii?
Planuiesti sa cumperi un apartament? Cum iti surade 2014

Intr-o discutie cu Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, am punctat cateva tendinte pentru noul an, am gasit explicatiile unor fenomene din piata si, cel mai important, am aflat ca 2014 are semne bune pentru cei care au niste bani deoparte si sunt dispusi sa investeasca in active sigure, precum apartamentele. Iata de ce.

„[b]Este probabil ca si in 2014, preturile sa isi continue evolutia usor descendenta[/b]”, considera Daniel Crainic, care ia in considerare evolutia pietei din acest an, cand am asistat la scaderi de preturi considerabil mai mari decat in 2011 si 2012, cu recorduri minime atinse in majoritatea oraselor din tara. 

Intrebat daca exista un prag peste care piata nu ar mai suporta scaderi, Crainic a spus ca acest mecanism al preturilor este reglat de cerere. Asadar, potrivit acestuia, „[b]preturile vor scadea pana cand oferta si cererea se vor intalni[/b]. Acesta este singurul mecanism care regleaza preturile intr-o piata libera”. 

Deocamdata insa, diferenta dintre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor de locuinte ramane una semnificativa la nivelul marilor orase, chiar si dupa cinci ani de criza.

In momentul de fata,valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel national, adica media de pret, se situeaza in jurul pragului de 900 euro/mp, cu 56% mai putin decat in perioada de varf (2.058 euro/mp martie 2008).

Se poate pune problema unor cresteri de pret in viitorul apropiat? Raspunsul specialistului este unul clar negativ:

„Preturile isi vor relua ascensiunea doar in momentul in care vom asista la o crestere sustinuta a cererii. Deocamdata, [b]nimic nu anunta o crestere a preturilor in perioada urmatoare[/b], evident, dincolo de oscilatii firesti de la o luna la alta”, spune Daniel Crainic. Cu alte cuvinte, cu un nivel al preturilor mai jos cu peste 40% fata de perioada de boom, [b]2014 ar putea fi un an excelent pentru o tranzactie imobiliara[/b], in opinia sa.

Am asistat de-a lungula acestor ani la ieftiniri pe ambele segmente, vechi si nou. Totusi, de ceva timp s-a remarcat un trend paradoxal la prima vedere: apartamentele vechi se ieftinesc intr-o mai mica masura decat cele vechi. Care sunt motivele?

„Anomalia consta insa in faptul ca cele doua segmente sunt relativ apropiate ca pret, in comparatie cu alte tari europene. Acest lucru este cauzat in special de faptul ca stocul de apartamente noi de pe piata e reprezentat in cea mai mare parte de proprietati construite la preturi supraevaluate in perioada de varf si nu de proiecte noi adaptate la conditiile actuale de piata. Practic, [b]pretul mare al stocului de apartamente noi mentine nivelul rezidentialului vechi[/b]”, explica Daniel Crainic.

Totusi, exista resurse care ar putea impulsiona scaderi de pret semnificative si pe segmentul apartamentelor vechi.

„In conditiile in care ar aparea suficiente proiecte noi adaptate ca pret si concept la conditiile de piata din 2014, am asista la o corectie pe masura a preturilor rezidentialului vechi”, spune Crainic.

„Nu in ultimul rand, credem ca [b]bancile nu si-au spus inca ultimul cuvant pe piata rezidentiala[/b] si ne referim aici la stocul mare de apartamente in executare silita care nu sunt inca scoase la vanzare si care ar putea regla, prin infuzia de oferta, pretul apartamentelor vechi”, mentioneaza specialistul Imobiliare.ro.

Citeste si Unde ne mai plasam banii: Ce spuneti de imobiliare si arta?