Piața imobiliară a explodat în ultimii ani, prețurile fiind influențate de contextul social-politic în care ne aflăm. Datele și studiile pieței au fost evidențiate de către agenții imobiliari, dar și de experți. Nu au crescut prețurile doar la locuințele noi, și cele vechi au fost afectate de scumpiri, scrie bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Boom imobiliar în 2025: Creditele ipotecare explodează, dar capcanele ascunse rămân!
Cu toate că prețurile au bubuit, există un oraș în România care face abstracție de la tot și nu se lasă definit de majoritate. În orașul Făgăraș, din județul Brașov, un apartament cu două camere a fost scos la vânzare cu suma de 10.900 de euro. Imobilul are o suprafață de 30.93 mp, cu o cotă de 3.4% din elementele de uz comun, care au 11.65 mp. Apartamentul este situat într-un bloc vechi cu 4 etaje.
În jurul blocului se află supermarketuri, restaurante și o grădiniță, zona fiind potrivită și pentru familii.
„Războiul de la granițele României influențează negativ sentimentul de siguranță al investitorilor, în timp ce politica externă incoerentă a SUA creează dificultăți suplimentare pe piețele financiare globale.
În același timp, influența tot mai mare a Chinei în economia europeană schimbă dinamica fluxurilor de investiții, inclusiv în sectorul imobiliar, odată cu creșterea dependenței de capitalul chinezesc. Conflictele din vecinătatea României au produs un amestec de efecte asupra pieței imobiliare.
În timp ce unele regiuni, precum București sau Cluj-Napoca, au beneficiat de pe urma fluxului de refugiați și, respectiv, cererii ridicate de locuințe, alte zone din apropierea zonelor sensibile, precum Moldova, au înregistrat stagnare sau chiar declin. Continuarea războiului ar putea amplifica aceste discrepanțe, menținând o piață polarizată la nivel regional”, este de părere Răzvan Marinescu, expert imobiliar.
Răzvan Marinescu, expert imobiliar, spune că piața imobiliară din țară va ajunge, în a doua jumătate a anului 2025, cea mai influențată de factorii interni și externi.
„Spre exemplu, luând fiecare zona în parte, putem evidenția că în București piața office și sectorul rezidențial premium ar putea înregistra creșteri dacă apar semnale de stabilitate.
În ce privește Cluj-Napoca, în ciuda planurilor de infrastructură ambițioase, nu putem prezice salturi semnificative, acest oraș avand deja renumele de pol de creștere imobiliară.
Iașiul, pe de altă parte, se profilează ca o potențială surpriză pentru anul 2025, cu investiții majore în IT și educație, ceea ce ar putea stimula cererea și pe segmentul rezidențial”.
Te-ar mai putea interesa și: Piaţa imobiliară, creştere importantă în martie 2025. În ce zonă poţi cumpăra cele mai ieftine apartamente cu două camere din Bucureşti