- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Problemele de pe piaţa imobiliară afectează afacerile cu ciment în 2024

27 Mar, 11:14 • Dobran Viorel
Dobânzile record și reglementările de mediu doboară piaţa imobiliară europeană. În plus, problema materialelor de constrcuţii mai pune o cărămidă la criza de pe piaţa imobiliară.
Problemele de pe piaţa imobiliară afectează afacerile cu ciment în 2024

Piaţa imobiliară din Uniunea Europeană este deja afectată de ratele ridicate ale dobânzilor, iar dezvoltatorii se văd obligați să investească sume mari de bani în renovarea clădirilor pentru a reduce emisiile de carbon sub noile limite impuse de Comisia Europeană și să se conformeze normativelul UE privind consumurile energetice, arată avocații care reprezintă sectorul imobiliar european, relatează Bloomberg.

În plus, în romînia se conturează şi o criză a cimentului. De pildă, la ciment, volumele vân­dute au fost cu 13% sub cele din 2022, în condiţiile unei scăderi a proiectelor rezidenţiale noi. La asfalt, volumele au scăzut cu 6%.

Cu cât se vor scumpi casele și apartamentele în 2024? România încă are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa

„În ciuda unui bun ma­nagement, a iniţiativelor de economi­sire şi a costurilor mai mici cu materii­le prime şi transportul, EBITDA ajustat pentru segmentul Europe Building Solutions a scăzut cu 17% compa­rativ cu anul precedent, cauza princi­pală fiind încetinirea activităţii de construcţii rezidenţiale“, se arată în raportul CRH pentru anul trecut.

În calculul acestor rezultate intră şi Ro­mânia, ţară în care CRH este prezen­tă majoritar prin subsidiara Romcim. Pe plan local, Romcim deţine două fabrici de ciment – la Medgidia (judeţul Constanţa) şi Hoghiz (judeţul Braşov), o staţie de măcinare în Târgu-Jiu, două terminale de ciment, 18 staţii de betoane, nouă cariere, cinci balastiere şi un depozit de agregate, potrivit celor mai recente date.

Problemele de pe piaţa imobiliară afectează afacerile cu ciment

Expert piaţa imobiliară: Penthouse-urile din nordul Capitalei sunt tot mai căutate, deşi costă şi 2 milioane de euro

Proximitatea faţă de birouri şi centrele de interes din nordul Capi­talei, penthouse-urile şi apartamentele de mari dimensiuni sunt tot mai cău­tate, explică Andreea Nicolae – ma­na­ger relaţii cu clienţii în cadrul com­paniei de consultanţă imobiliară North Bucharest Investments, în ca­drul emisiunii ZF Investiţi în Româ­nia, un proiect ZF şi CEC Bank.

Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023

„Există un potenţial de a vinde mult mai multe. Cel puţin în ultimele şapte luni, cererea a fost mare pe acest segment, mai ales că şi există oferte noi. În ultimele luni, mai ales din cauza traficului, cererea a fost una mare.

Penthouse-uri de 2 milioane de euro de obicei cumpără cei care au şi o casă, dar în afara Bucureştiului. Traficul în zona de nord este unul anevoios, motiv pentru care aleg să cumpere şi un astfel de imobil, iar la casă merg în weekend“, a spus Andreea Nicolae.

Ea explică faptul că vânzările au început anul 2024 cu creşteri de 25-30% faţă de primele luni din 2023. „Anul trecut a fost mai mult unul de prospectare a pieţei pentru mulţi clienţi, aceştia fiind reticenţi în a face noi achiziţii, iar achiziţiile au fost realizate acum, la început de 2024.

Sunt trei segmente diferite de piaţă pe care le adresăm acum – investitori pe care îi contactăm atunci când avem un proiect nou în portofoliu, care pot cumpăra pachete de 15-20 de apartamente pe care într-un an le scot la retranzacţionare. Avem clienţi finali, care vin să cumpere pentru a închiria, sau clienţi care cumpără câte un singur apartament“, a explicat Andreea Nicolae.

Te-ar putea interesa și: Răsturnare de situație pe piața imobiliară. 2023, primul an din ultimii zece în care numărul de locuințe finalizate a fost în scădere