- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023

14 Mar, 13:30 • Adrian Popovici
Se preconizează că numărul locuințelor care vor fi finalizate și livrate în București și în împrejurimi în 2024 ar putea înregistra o scădere semnificativă. Aproximativ 17.500 de unități rezidențiale, incluzând case și apartamente, sunt planificate să fie finalizate de către investitori în această regiune în cursul acestui an. Această estimare ar reflecta o reducere de 16,5% a ofertei noi.
Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023

O analiză recentă indică faptul că este posibil ca numărul locuințelor care urmează să fie finalizate și livrate în București și împrejurimi în 2024 să înregistreze o scădere semnificativă. Se estimează că aproximativ 17.500 de unități rezidențiale, inclusiv case și apartamente, sunt programate să fie finalizate de către dezvoltatori în această regiune în cursul acestui an, ceea ce ar reprezenta o reducere de 16,5% față de oferta nouă, transmite Profit.ro.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2023 au fost livrate puțin peste 21.000 de noi locuințe în București și Ilfov, înregistrând o scădere de 1,3% față de rezultatul din 2022.

Creșterea semnificativă a fost în mare parte atribuită accelerării finalizării unui număr mai mare de proiecte în trimestrul IV al anului precedent. Această situație a avut loc într-un context în care dezvoltatorii au încercat să finalizeze proiectele cât mai rapid posibil. Astfel, aceștia au dorit să ofere cumpărătorilor posibilitatea de a beneficia de plafonul de preț mai ridicat aplicabil pentru ante-contractele semnate în 2022, care includeau o taxă pe valoarea adăugată de 5%.

„Observăm mai puține proiecte noi, atât în faze de construcție cât și în stadii avansate de planificare. Creșterea numărului de locuințe vândute și scăderea numărului de autorizații emise vor duce la o îmbunătățire a gradului de absorbție a proiectelor nou dezvoltate și vor crea premisele pentru o evoluție mai semnificativă a prețurilor de tranzacționare față de cea înregistrată în 2023”, a explicat Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Citește și: Prețuri colosale pe piața imobiliară din București. Cartierul în care un apartament cu două camere e 150 de mii de euro

Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023
Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023

Ce se întâmplă cu oferta de locuințe din Capitală?

În acest an, înregistrăm o scădere semnificativă a ofertei noi, într-un context în care numărul locuințelor vândute în București și în împrejurimi la începutul acestui an a crescut cu aproape 24%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2023. Acest cifra este chiar mai mare decât în primele luni din 2022, un an care a înregistrat recorduri în vânzările de locuințe, conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În plus, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale în București a înregistrat o scădere în 2023 cu 18,7% față de 2022 și cu 37,5% față de 2021. De asemenea, suprafața utilă total autorizată în clădiri rezidențiale din București în 2023 a fost mai mică cu 54% față de nivelul din 2022, conform statisticilor oficiale.

În ceea ce privește zonele din nordul Bucureștiului, acestea continuă să atragă cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate și în 2024, reprezentând aproape 40% din oferta nouă. Este al treilea an consecutiv în care nordul orașului domină dezvoltarea rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care vizează segmentul middle market.

Citește și: Răsturnare de situație pe piața imobiliară. 2023, primul an din ultimii zece în care numărul de locuințe finalizate a fost în scădere