- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Roadele boom-ului se culeg in criza: 2009, an fara cerere dar cu livrari record de locuinte in Capitala

09 Apr, 13:20 • cristina.mihai
Cele mai importante 10 proiecte din Capitala cu finalizare anul acesta totalizeaza peste 5.000 de unitati locative, iar analistii imobiliari considera ca in 2009 se vor livra un numar record de unitati locative.
Roadele boom-ului se culeg in criza: 2009, an fara cerere dar cu livrari record de locuinte in Capitala

In 2008, numarul unitatilor livrate in Capitala si zonele limitrofe s-a situat intre 3.700 si 4.500 de unitati, potrivit ultimelor studii de piata facute publice de companiile de consultanta imobiliara.

Cele mai multe proiecte rezidentiale cu finalizare anul acesta au demarat in 2006-2007, insa se vor finaliza si proiecte rezidentiale care au demarat anul trecut, cum ar fi Green City din comuna 1 Decembrie din sudul Capitalei.

Zona de est a Capitalei conduce la numarul de livrari de locuinte noi anul acesta, proiecte ca Rasarit de Soare, New Town Residence, Pallady Residence sau Citadella Titan finalizandu-se in 2009.

1. Proiectul Rasarit De Soare a dat tonul unui nou concept pe piata locala, locuinte cu suprafete mici, la preturi mai mici. Proiectul, amplasat in Titan si care cuprinde 988 de unitati locative a fost contractat in proportie de 60%, si potrivit ultimului anunt al companiei, va fi finalizat integral cu 9 luni mai devreme fata de termenul estimat initial. Noul termen de finalizare este septembrie 2009.

Complexul rezidential are ca target familiile tinere si reprezinta o investitie de peste 60 mil. euro. Dezvoltatorul proiectului este firma pitesteana Conarg Real Estate.

2. Compania Domus Stil, controlata de fratii Negoita, va livra pana la finalul anului acesta ultimele peste 800 de unitati locative din Confort City, un proiect cu 1.680 de locuinte, din care prima jumatate a fost finalizata in toamna anului trecut.

Proiectul este amplasat in zona Vitan-Barzesti din Capitala si are o valoare de piata estimata la circa 100 mil. euro,

3. Asmita Gardens este primul proiect rezidential nou din Capitala format din blocuri turn si a demarat la finalul lui 2006.
Ansamblul rezidential cuprinde 799 de unitati locative. Cele mai cautate tipuri de locuinte au fost garsonierele, care s-au vandut integral. In total s-au contractat circa 65% din totalul locuintelor, conform celor mai recente date disponibile, publicate la inceputul anului.

Dezvoltatorul, compania Asmita Gardens SRL, parte a grupului Asmita, pastreaza termenul de livrare al intregului proiect pentru 2009, avand asigurata finantarea pentru continuarea constructiei.

Cele 7 blocuri turnuri ce alcatuiesc Asmita Gardens sunt situate pe o suprafata de 27.000 mp si sunt amplasate la intersectia dintre Splaiul Unirii si Calea Vacaresti.

4. Proiectul Green City, dezvoltat de firma Green City Construct, detinuta in proportie majoritara de familia Bucsaru, a demarat in a doua parte din 2008, iar primele 356 de case vor fi finalizate in toamna acestui an.

In total, complexul cuprinde 4.000 de unitati locative, iar prima faza reprezinta o investitie de circa 30 mil. euro.

Circa 40 de locuinte din prima faza a proiectului au fost contractate.

5. De asemenea compania Canserv va livra anul acesta circa 300 de locuinte din proiectul Primavara din Prelungirea Ghencea. Livrarea locuintelor din acest proiect a demarat in 2008, cand au fost finalizate circa 150 de unitati locative.

6. Dezvoltatorul imobiliar Mivan Development a inceput livrarea primelor 316 apartamente din ansamblul rezidential NewTown Residence amplasat in Capitala, iar pana la finalul anului va finaliza si a doua faza a complexului, care cuprinde inca 335 de apartamente.

Investitia initiala in proiectul NewTown Residence a fost de 80 milioane de euro.

7. Comnord va finaliza intreg proiectul TenBlocks din Militari cu un an mai devreme.

Toate cele 430 de locuinte vor fi finalizate anul acesta, livrarea primelor 172 de apartamente incepand din ianuarie.

Anterior, reprezentantii companiei au declarat ca investitia in complex se va ridica la circa 38,7 milioane euro.

8. Marble House, dezvoltatorul proiectului rezidential Monaco Towers din sudul Capitalei, livreaza anul acesta cele 304 unitati locative.

Ansamblul rezidential Monaco Towers, compus din doua turnuri de 20 de nivele fiecare, este amplasat in sudul Capitalei. Ansamblul beneficiaza de asemenea de o galerie comerciala de peste 7.000 mp inchiriabili.

Dezvoltatorul proiectului este Marble House, o filiala a companiei internationale Sharmetal Group, infiintata in anul 1999, si are drept obiect de activitate exportul de deseuri feroase si neferoase.

Marble House, divizia de dezvoltari imobiliare a companiei Metal House, activeaza pe piata din anul 2006 si este un vehicul investitional creat special pentru Romania.

9. In cadrul complexului rezidential Cosmopolis au fost demarate anul acesta livrarile celor 565 de apartamente din prima faza a proiectului, care a fost finalizata in 2008. Pana in septembrie compania Opus Development, dezvoltatorul proiectului, mai are in plan sa finalizeze cateva sute de unitati locative

10. Impact va finaliza 183 de locuinte din Cartierul Greenfield I din Baneasa, dupa ce de la inceputul anului pana in prezent a predat inca 161 de unitati locative din acest proiect.

Situat in zona de nord a Bucurestiului, intre padurile Baneasa si Tunari, ansamblul Greenfield I, dezvoltat de Impact, a fost inceput in septembie 2006 si contine un numar de 676 de unitati de locuit, din care au fost vandute pana in prezent 430.

Ele sunt dispuse in 5 ansambluri rezidentiale independente (Rubin, Topaz, Onix, Blue, Quartz), si ocupa in total o suprafata de circa 10 ha. Greenfield I reprezinta prima etapa a unui ansamblu care va contine in final 60 de hectare.

Livrarea unitatilor a inceput in primavara anului 2008 cu ansamblurile Rubin si Topaz. In decembrie 2008, au inceput sa se fie predate la cheie apartamentele din Onix, iar din februarie 2009 au inceput livrarile in Blue. Apartamentele din Quartz vor fi date in folosinta incepand din iunie 2009.

Pe langa aceste proiecte, anul acesta vor mai fi finalizate locuinte in cadrul Citadella Titan, Serena Apartments, Rams Pantelimon si Rams Berceni si Pipera Citylights. De asemenea Pallady Residence din Titan s-a finalizat anul acesta, iar Pallady Towers urmeaza sa fie finalizat anul acesta. Conform unui raport de piata al BNP Paribas Real Estate si in proiectul Rose Garden vor mai fi livrate circa 276 de unitati locative in 2009.