- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Rosca, Real Time: Pe piata rezidentiala, nu apar la vanzare produsele care se cer

18 Sep, 10:33 • cristina.mihai
Cristina Rosca, managing director la agentia imobiliara Real Time, a explicat pentru DailyBusiness.ro ca problema pietei rezidentiale bucurestene consta in faptul ca nu sunt scoase pe piata produsele potrivite, atat la nivel de amplasare, cat si ca nivel de pret.
Rosca, Real Time: Pe piata rezidentiala, nu apar la vanzare produsele care se cer

Ce preturi cauta clientii? Pentru apartamentele de 2 camere, intre 60.000 si 80.000 euro, iar la cele de 3 camere, pana in 100.000 euro, spune Cristina Rosca.

Desi preturile au scazut si in cazul apartamentelor noi, iar in prezent exista si proiecte mai ieftine, majoritatea locuintelor noi sunt inca prea scumpe pentru cat sunt dispusi clientii sa plateasca.

Oferta de locuinte noi existenta pe piata bucuresteana este formata preponderent din unitati demarate in perioada 2006-2007, o perioada in care dezvoltatorii mizau pe o crestere accelerata a preturilor, dar si pe o cerere consistenta. Astfel, la ora actuala, pe piata, majoritatea locuintelor au suprafete mari si preturi la fel de mari. In plus, „delirul” imobiliar din acei ani a determinat multi investitori sa demareze constructii in zone limitrofe si fara infrastructura, zone care in prezent nu mai sunt cautate.

Pe langa oferta care nu se mai plieaza pe cerere, Cristina Rosca mai atrage atentia asupra unui aspect: nici cererea nu mai este formata din acelasi tip de clienti. Astfel, clasa medie, care in anii trecuti acoperea cea mai mare parte din cerere, este acum foarte efectata de criza, iar puterea de achizitie a persoanelor din aceasta clasa a scazut.