Real Estate

Scandalul Astoria se reaprinde? SFT cere insolventa Orhideea Gardens

06 Mar, 12:50 • valentin..nicolae
Societatea Feroviara de Turism (SFT), fostul proprietar al hotelului Astoria din Bucuresti, a cerut insolventa actualului proprietar al unitatii de cazare, dezvoltatorul imobiliar Orhideea Gardens, potrivit unui dosar depus luni la Tribunalul Bucuresti.
Scandalul Astoria se reaprinde? SFT cere insolventa Orhideea Gardens

Contactat de DailyBusiness.ro, directorul SFT, Alexandru Dumitrescu, a spus ca nu poate oferi informatii despre acest dosar, intrucat ar dauna procesului.

„Este un dosar foarte complicat. Este vorba despre relatii economice-financiare impuse care au dus la niste dezechilibre financiare. Nu va pot oferi mai multe informatii, intrucat vorbim de o cauza in curs. Pot sa va spun ca administratorii societatii au obligatia de a face acest demers in baza unei constatari facute de Curtea de Conturi, constatare legata de activitatea din anii precedenti”, a declarat Alexandru Dumitrescu, directorul general al SFT.

Pe de alta parte, reprezentantii dezvoltatorului imobiliar au spus ca nu au luat la cunostinta de dosarul depus la Tribunal si in consecinta nu pot oferi informatii suplimentare.

„Acum circa 4 ani acest hotel a fost scos la licitatie. Noi ne-am prezentat acolo si l-am cumparat cu 2,5 milioane de euro. Probabil ca nu noi trebuia sa fim cumparatorii„, au declarat reprezentantii Orhideea Gardens.

„Cand am cumparat noi s-a isterizat o tara intreaga. Societatea respectiva a mai vandut si alte proprietati si nu a mai zis nimeni nimic. Dar probabil ca au fost cumparate de cine trebuie”, au adaugat reprezentantii companiei imobiliare.

Povestea scandalului legat de hotelul Astoria incepe in iunie 2008, cand SFT a pierdut hotelul din Capitala din cauza unei datorii de circa 17.000 de euro catre o firma de avocati. Datoria a dus la executarea silita a societatii, astfel ca hotelul Astoria a fost scos la licitatie si vandut cu 2,5 milioane de euro.

Dupa incheierea licitatiei, in luna noiembrie, conducerea SFT din cadrul CFR SA a acuzat firma Orhideea Gardens ca a pus sechestru ilegal pe cateva spatii din incinta hotelului Astoria, cerand interventia politiei pentru a-i evacua pe executorii judecatoresti.

La acea data, aproape 50 de angajati ai CFR s-au strans in holul hotelului Astoria pentru a protesta fata de incercarea noului proprietar de a intra in posesia imobilului.

Angajatii CFR contestau la acea vreme ordinul de sechestru emis pe numele SFT, sustinand ca nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva care sa ateste vanzarea terenului pe care este amplasat hotelul.

„Nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva in acest caz. Noi am dat in judecata Orhideea Gardens si am contestat modul de vanzare a terenului pe care este amplasat imobilul. Urmeaza sa ne prezentam in instanta la judecatoria sectorului 1, pe 15 decembrie”, a declarat atunci Iulica Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.

Ulterior, la sfarsitul anului 2009, instanta a respins irevocabil contestatia la executare facuta de SFT, astfel ca reprezentantii Orhideea Gardens au obtinut autorizarea de intrare in spatiu de la Judecatoria Sectorului 1.
Dupa aceasta decizie, in februarie 2010, angajatii CFR au incercat din nou sa ii impiedice pe executorii judecatoresti sa evacueze hotelul.

SFT nu a facut recurs la decizia de evacuare, data de Judecatoria Sectorului 1 in decembrie 2009, astfel ca reprezentantii Orhideea Gardens erau in legalitate in privinta executarii, potrivit declaratiilor de la acea vreme ale lui Alexandru Popa, adjunctului-sef al sectiei de politie Transporturi Bucuresti.