- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Software

OpenAI, creatorul ChatGPT, spune că 80% dintre joburile de pe piaţă ar putea fi preluate de inteligenţa artificială

24 Mar, 23:41 • Russo George
Compania OpenAI, cea care a creat chatbotul ChatGPT, a analizat datele privind vulnerabilitatea diverselor profesii în faţa inteliugenţei artificiale şi a ajuns la o concluzie dramatică: 80% dintre locurile de muncă ar putea fi preluate de inteligenţe artificiale în următorii ani.
OpenAI, creatorul ChatGPT, spune că 80% dintre joburile de pe piaţă ar putea fi preluate de inteligenţa artificială

Utilizând cel mai recent model de învățare automată a limbajului (LLM) al său, recent lansat GPT-4, precum și expertiza umană, cercetătorii au investigat implicațiile potențiale ale modelelor de limbaj asupra ocupațiilor de pe piața muncii din SUA.

Deși cercetătorii subliniază că lucrarea nu este o predicție, au descoperit că aproximativ 80% din forța de muncă din SUA ar putea avea cel puțin 10% din sarcinile de lucru afectate de GPT-uri sau de Generative Pre-trained Transformers.

Documentul, al cărui autori sunt cercetători de la OpenAI, OpenResearch și Universitatea din Pennsylvania, examinează „expunerea” sarcinilor de lucru la inteligența artificială – „fără a face distincție între efectele de creștere sau de înlocuire a forței de muncă”.

Pentru studiu, experții umani și AI au calculat separat expunerea diferitelor ocupații. Modelul lingvistic a etichetat 86 de locuri de muncă ca fiind „complet expuse”.

„Complet expus” nu înseamnă că sarcinile pot fi complet automatizate de aceste tehnologii, notează autorii – dar înseamnă că aceștia estimează că GPT-urile ar putea economisi lucrătorilor „o cantitate semnificativă de timp pentru îndeplinirea unei mari părți din sarcinile lor”.

Cercetătorii au etichetat 15 ocupații ca fiind complet expuse, în timp ce modelul lingvistic a etichetat 86 ca fiind complet expuse, potrivit Euronews Romania.

Ocupațiile de ştiinţă pe care oamenii le-au considerat expuse în proporție de 100% sunt următoarele:

Matematicieni;

Economiști;

Analiști financiari cantitativi;

Scriitori și autori;

Designeri de interfețe web și digitale;

Alte ocupații cu procente ridicate enumerate de oameni au fost:

Cercetători de sondaje (84,4%);

Interpreți și traducători (82,4%);

Specialiști în relații publice (80,6%);

Cercetători de animale (77,8%);

Între timp, modelele lingvistice au enumerat următoarele ca fiind expuse în proporție de 100 %:

Matematicieni;

Contabili și auditori;

Analiști de știri, reporteri și jurnaliști;

Secretarii juridici și asistenții administrativi;

Administratori de date clinice;

Analiști de politici privind schimbările climatice;

Modelele lingvistice au constatat, de asemenea, că aceste locuri de muncă sunt expuse în proporție de peste 90 %:

Funcționari de corespondență;

Ingineri Blockchain;

Stenografi judiciari;

Editori și corectori de texte;

„Am observat că majoritatea ocupațiilor prezintă un anumit grad de expunere la GPT-uri, ocupațiile cu salarii mai mari prezentând, în general, mai multe sarcini cu expunere ridicată”, au concluzionat autorii.

Autorii notează o serie de limitări ale studiului lor, una dintre ele, Pamela Mishkin, cercetător OpenAI, subliniindu-le într-un mesaj pe Twitter.

„GPT-urile de astăzi pot face multe. În ultimii ani, i-am văzut devenind din ce în ce mai buni la rezolvarea unor sarcini din ce în ce mai complexe, cu tot mai puține exemple de sarcini din ce în ce mai puțin legate între ele. Lucrarea examinează această tendință nu un anumit model disponibil în prezent”, a postat ea.

Citeşte şi: Contract de 550 milioane de lei pentru primul lot al Drumului Expres Craiova-Pitești. Până pe ce dată trebuie depuse ofertele