- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Control al Garzii de Mediu privind amenajarea Transalpina. Vezi neregulile constatate

02 Oct, 17:24 • adrian.mihaltianu
Comisarii Garzii Nationale de Mediu au realizat, in luna septembrie, un control pe DN 67C - Transalpina, soseaua construita la cea mai mare altitudine din Romania, care traverseaza Muntii Parang de la nord la sud, in urma caruia au constatat mai multe neregili si au aplicat o amenda de 100.000 lei.
Control al Garzii de Mediu privind amenajarea Transalpina. Vezi neregulile constatate

„In perioada 17-22 septembrie, la solicitarea Comisarului General, Ovidiu Daescu, o echipa de comisari ai Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul judetean Gorj – a efectuat un control pe DN 67C – Transalpina – intre localitatile Novaci (jud. Gorj) si Sebes (jud. Alba), in vederea verificarii activitatii de amenajare a drumului national DN 67 C pe sectorul mentionat”, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Mediului.

In urma acestui control, [b]s-au constatat urmatoarele[/b]:

– Investitia, apartinand Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, a fost inceputa fara ca proiectul sa fie avizat de catre autoritatea centrala de protectie a mediului. Lipsa acordului de mediu nu a permis efectuarea unui studiu de evaluare menit sa stabileasca masuri de conservare pentru siturile NATURA 2000 pe care le traverseaza acest drum national. Ca urmare, Administratia sitului NATURA 2000 – Parang ROSCI 0188, prin acordurile emise, nu a stabilit conditiile care se impuneau pentru conservarea biodiversitatii.

– Autorizatiile de construire care stau la baza modernizarii DN 67C au fost emise fara obtinerea acordului de mediu, contrar prevederilor legale.

– Lucrarile au fost efectuate de societatea ROMSTRADE SRL, societate care nu a gestionat corespunzator deseurile de constructie, pe perioada derularii lucrarilor.
– De-a lungul drumului DN 67C exista mai multe depozite de materiale neutilizate, iar pe traseul Ranca-Novaci au fost identificate zone de taluz din care a fost dislocat material folosit in constructii.

– In zona Oasa, au fost exploatate materiale locale care au fost folosite pentru terasamentul drumului, incalcand Legea minelor nr. 85/2003 cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, conditiile prevazute in autorizatiile de mediu si de gospodarire a apelor pentru activitatea de fabricare a betonului, respectiv pentru extragere a pietrisului si nisipului, spalarea, sortarea si concasarea agregatelor minerale din raul Lotru nu au fost integral respectate de ROMSTRADE S.R.L, in timpul executiei lucrarilor.

Ca urmare a celor constatate, comisarii GNM au aplicat o [b]amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei[/b], conform art. 94, alin. 1, lit. b din OUG 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari prin Legea nr. 265/2006.

In perioada urmatoare, GNM – CJ Gorj va notifica APM Valcea in vederea declansarii procedurii de suspendare a autorizatiei de mediu, in baza art. 17, alin. 3 din OUG 195/2005.

In ceea ce priveste masurile care au fost dispuse, acestea se refera la:

-Gestionarea tuturor deseurilor generate, potrivit legislatiei in vigoare, termenul pentru realizarea acestei masuri fiind 10.10.2012
-Curatarea taluzurilor adiacente lucrarilor de consolidare a drumului, unde exista deseuri lemnoase, arbori dezradacinati, deseuri de constructie, cu termen pana la data de 01.12.2012.
-Aducerea la forma initiala a suprafetelor de teren din care s-a dizlocat material, cu termen pana la data de 01.12.2012.