- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Efectul advers al proiectului CNVM: Posibile delistari in masa de la Bursa

09 Mar, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Aprobarea proiectului prin care actionarii indirecti care au detineri de peste 33% in companiile listate trebuie sa lanseze oferte publice de preluare (OPP) poate determina delistarea multor companii de pe Bursa, potrivit analistilor pietei de capital.
Efectul advers al proiectului CNVM: Posibile delistari in masa de la Bursa

„In cazul in care proiectul va fi aprobat si se vor face ofertele de preluare, exista sanse ridicate, avand in vedere situatia existenta in momentul de fata pe piata de capital, ca respectivele companii sa fie delistate”, a spus Dragos Zogorean, director de investitii la Ventrust Investment.

El apreciaza ca primul efect al anuntarii acestui proiect de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM)a fost cresterea pretului cu 15% pentru companiile vizate de acest gen de oferte pe BVB (de exemplu Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services).

„Ramane de vazut daca si in cazul Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, companiile care au generat discutii aprinse cu privire la acest subiect, vor fi initiate oferte dupa modificarea legislatiei, si la ce preturi”, a subliniat Zogorean.

El a adaugat ca „pe piata Rasdaq, de notorietate este cazul Ardaf, dar sunt multe cazuri ale unor societati mai putin tranzactionate”, dar a amintit ca „proiectul Comisiei nu face decat sa armonizeze legislatia autohtona cu cea europeana”.

In opinia reprezentantului Ventrust, CNVM ar trebui sa actioneze in aceasta directie, dar sa tina cont si de specificul pietei locale.

[quote=Dragos Zogorean, Ventrust Investment]Ma astept ca un prim OPP sa vina din partea Sanofi-Aventis pentru Zentiva[/quote]
Desi admite ca acest proiect ar putea duce la delistarea unor companii mari, ca Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Zentiva, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, sustine ca proiectul CNVM reprezinta o masura buna pentru piata de capital.

„Va debloca niste bani. Multi investitori au luat de buna regula ca dupa atingerea pragului de 33%, un actionar trebuia sa lanseze oferta publica de preluare. Ar fi o modalitate de exit pentru acestia”, a explicat Chisu.

Pe de alta parte, Ioan Niculae, proprietarul gigantului Interagro, care detine atat direct, cat si indirect, actiuni la mai multe companii, nu este de acord cu proiectul CNVM.

Niculae a spus ca in actualele conditii de criza, vrea sa-si foloseasca lichiditatile pentru a-si salva firmele de la faliment, si nu pentru a-i investi in alte pachete de actiuni.

El contesta faptul ca prin aceste oferte va fi obligat sa cumpere actiuni la preturi mai mari decat cele din piata.

Oficialul Interagro a adaugat ca proiectul CNVM incurajeaza speculatiile pe Bursa. Astfel, multi jucatori ar putea cumpara titluri ale companiilor vizate, pentru ca apoi sa profite de OPP-uri pentru a le vinde la preturi avantajoase.

Analistii pietei de capital au explicat ca regula de a lansa un OPP, impusa actionarilor care ajung la pragul de 33%, protejeaza actionarii minoritari.

Dragos Zogorean de la Ventrust a precizat ca aceasta regula le da sansa actionarilor minoritari de a-si vinde actiunile, in cazul in care pachete semnificative sunt preluate, la acelasi pret ca si actionarii importanti.

[quote=Ioan Niculae, presedintele Interagro]Este o prostie. Ma opun acestei initiative[/quote]
„In general, obligativitatea lansarii unei ofertei publice de preluare dupa trecerea unui anumit prag (in cazul nostru, o pozitie de control) se justifica deoarece lasa posibilitatea actionarilor minoritari sa iasa din societate la un pret considerat corect, daca ei considera ca alterarea procentului de free-float le poate prejudicia interesele”, a spus Paul Brendea, analist Prime Transaction.

Free-float reprezinta cantitatea de actiuni ale unei companii tranzactionate la Bursa de Valori.

Directorul de investitii de la Ventrust a completat ca astfel de oferte au loc si pe pietele externe. Acolo, acest gen de oferte, in special cand sunt mai multi cumparatori interesati de compania respectiva, duc la lupte intre companiile interesate de preluare, ceea ce nu face decat sa creasca pretul incasat de actionari.

„Un exemplu ar fi preluarea ABN Amro de catre un consortiu de banci. Cei care au achzitionat banca au in momentul de fata probleme serioase tocmai datorita acestei achizitii, care s-a dovedit a fi prea mare”, a mentionat Zogorean.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat de principiu un proiect prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

Proiectul poate suferi modificari in urma propunerilor sau sugestiilor din piata, asteptate pana pe 16 martie 2009.