- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Iurascu, reprezentantul fostilor proprietari: Fondul Proprietatea, o mare cacealma

27 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti a fost o adevarata catastrofa, afirma Adrian Iurascu (foto), presedintele Forumului Civic Roman, organizatie care reprezinta 13 asociatii ale fostilor proprietari deposedati de regimul comunist. "Baietii destepti ne-au furat averile cu complicitatea statului", a declarat acesta, citat de DailyBusiness.ro.
Iurascu, reprezentantul fostilor proprietari: Fondul Proprietatea, o mare cacealma

Listarea la Bursa de Valori Bucuresti a fost prezentata de autoritati si reprezentantii pietei de capital drept un moment istoric, un eveniment care ar putea marca reintoarcea investitorilor straini in Romania.

S-a spus chiar ca listarea FP reprezinta „momentul dreptatii” pentru fostii proprietari deposedati de comunisti. Acum isi vor putea vinde actiunile si vor recupera, macar in parte, banii furati de statul comunist.

Pentru piata de capital, intrarea Fondului la bursa a fost o sarbatoare. In primele doua zile, numai actiunile FP au insumat tranzactii de 80 milioane de euro, de peste 20 de ori mai mare decat media zilnica de la BVB.

Dincolo de festivismul si satisfactia oficialilor pietei de capital si brokerilor, pentru multi dintre fostii proprietari, listarea a fost o zi de cosmar. Ei au aflat ca averea lor valoreaza cu 40% mai putin. Asta pentru ca valoarea nominala a actiunii FP este de 1 leu, iar pretul pietei oscileaza undeva in jur de 0,6 lei.

„Sa ai o proprietate de 50.000 de euro si sa te trezesti acum, la momentul bilantului, ca nu mai valoreaza decat 30.000 euro nu e o veste buna”, afirma Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Roman.

„Noi n-am dorit niciodata sa fim jucatori la bursa, sa stam la mana speculantilor. Statul ne-a promis ca ne va despagubi pentru averile pierdute la valoarea lor reala”, spune Iurascu.

Iurascu: Listarea FP, o catastrofa

Adrian Iurascu vede listarea FP ca pe un esec. Franklin Templeton a adus actiunile Fondului la Bursa de Valori Bucuresti la nivelul de 0,6 lei, un pret cu 40% mai mic decat valoarea nominala a titlurilor, de 1 leu.

„Am vazut cat de fericiti erau Mobius si oficialii BVB. N-am inteles de ce. Pana la urma, listarea este un esec, pentru ca titlurile au debutat cu mult sub pretul nominal. Daca Fondul Proprietatea era listat la Londra si nu la Bucuresti, Mobius si toata echipa lui de la Franklin Templeton (administratorul FP – n.r.) isi dadeau demisia in bloc”, a afirma Iurascu.

„Veneau in primul rand in fata actionarilor si isi cereau scuze. Nu am fost capabili sa listam cu succes acest fond. Ne strangeam mana si incheiam colaborarea. N-am vazut asa ceva. Am avut, in schimb, tot felul de promisiuni privind viitorul Fondului, ne-au fost servite aceleasi declaratii de tipul – daca statul nu privatizeaza firmele din portofoliu, sa nu va asteptati sa va aducem profit. Daca tot depinde de stat profitabilitatea FP, de ce sa nu renuntam la Franklin Templeton si sa lasam pe mana statului administrarea fondului?”, spune presedintele Forumului Civic Roman.
[quote=Mark Mobius, presedinte executiv Franklin Templeton]Prin listarea Fondului Proprietatea, fostii proprietari isi recupereaza cu adevarat contravaloarea bunurilor confiscate[/quote]
Potrivit lui Iurascu, listarea FP a fost o adevarata catastrofa. „Valoarea Fondului a scazut de la 4 miliarde euro, cat era in 2007, la 2 miliarde euro in prezent. Din pacate, ma astept ca actiunile sa continue sa se deprecieze, pentru ca tot ce s-a intamplat pana acum a fost pur speculativ. Baietii destepti au cumparat actiuni cand erau 0,2 lei si le-au vandut acum la 0,6 lei. Ce se va intampla dupa, imi este foarte clar – o catastrofa”, a mai spus acesta.

Iurascu spune ca printre vinovatii pentru esecul Fondului Proprietatea se afla si politicienii.

„Politicienii si-au batut joc de noi. Au infiintat Fondul chipurile pentru a ne despagubi. Nu ne-au retrocedat imobilele si terenurile in natura si ne-au amagit cu actiunile la FP. Apoi au amanat special listarea Fondului, pentru ca oamenii, in majoritatea lor batrani, sa isi vanda actiunile la preturi de nimic”, a afirmat Iurascu. Baietii destepti au cumparat, iar acum isi freaca mainile de bucurie.

„Au vandut in profit. De pierdut au avut fostii proprietari. Cei care au vandut in anii trecuti pe piata gri au descoperit ca acum puteau vinde mai bine, cei care au pastrat actiunile cu speranta ca, odata listate la Bursa, actiunile FP vor trece de pretul nominal de 1 leu, au realizat ca preturile sunt aproape la jumatate. Cine au castigat? Brokerii si cei care au orchestrat aceasta cacealma”, a mai spus reprezentantul proprietarilor.

El crede ca Fondul trebuia sa intre mai devreme la bursa.

„Daca era listat acum 4 ani, situatia era alta. Insa nu s-a dorit asta. Iar fostul premier Calin Popescu Tariceanu si Varujan Vosganian, fostul ministru de Finante, stiau bine asta, pentru ca ei au amanat listarea, pe motiv ca nu avem o piata matura. Acum avem? Avem o piata de speculanti, de 4 milioane de euro pe zi. Nu avem investitori institutionali. Iar perioada urmatoare va demonstra acest lucru”, a mai spus presedintele Forumului Civic.
[quote=Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Roman]Statul ne-a impins intr-o mare cacealma din care au castigat baietii destepti[/quote]
Iurascu ridica si problema fostilor proprietari care nu au fost inca despagubiti cu actiuni FP.

„Sunt peste 4.000 de fosti proprietari care asteapta actiunile. Le-a fost transmis ca toate dosarele vor fi blocate pana in mai, cand vor primi actiuni la valoare de piata de atunci si nu la valoarea nominala. Asta inseamna dreptate?”, intreaba retoric Iurascu.

„Daca actiunile vor continua sa scada, ce va mai ramane din banii promisi? Pe de alta parte, nu este normal ca unii proprietari sa primeasca despagubirile la 1 leu/titlu si altii la pretul pietei. Nu mai vorbesc de faptul ca sunt alte 40.000 de dosare care sunt blocate pe la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sau prin primarii si prefecturi”, a mai declarat reprezentantul organizatiilor fostilor proprietari.

Guvernul a decis anul trecut sa suspende, pentru urmatorii 2 ani, plata despagubirilor in bani pentru fostii proprietari, lasandu-le acestora doar varianta conversiei in actiuni la Fondul Proprietatea .

Pe 11 ianuarie 2011, procedura de emitere a titlurilor de conversie in actiuni la FP a fost suspendata, odata cu listarea FP la bursa. Procedura va fi reluata pe data de 2 mai 2011.