CARIERE

Angajatii romani, pe primul loc in lume in usurinta comunicarii cu colegii lor

12 iulie 2018, ora 12:09   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
foto: stocksnap.io
foto: stocksnap.io
Angajații români se clasează pe primul loc la nivel global în ceea ce privește ușurința de a comunica cu colegii lor, indiferent de generația de care aparțin aceștia, arată rezultatele celui mai recent raport global Randstad Workmonitor, realizat la nivelul trimestrului al II-lea, 2018, în care România a fost inclusă pentru prima dată.

Potrivit studiului, realizat de compania de recrutare Randstad, lider mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, majoritatea românilor preferă să lucreze într-un mediu de lucru unde se întâlnesc mai multe generații și consideră că, datorită faptului că fac parte dintr-o echipă diversă din punct de vedere generațional, sunt capabili să genereze idei și soluții inovatoare.

“Prezența pieței din România în premieră, în Randstad Workmonitor, este o realizare pentru Randstad România și o contribuție importantă pe care reușim să o aducem, astfel, radiografierii forței de muncă locale, comparativ cu tendințele globale”, spune Mihaela Maranca, director general Randstad România.

“Una dintre cele mai mari companii de servicii HR din lume, Randstad priveşte ca pe o responsabilitate asumarea unui rol activ în dezvoltarea industriei în care activează iar echipa din România se aliniază acestei misiuni. Ediția aceasta a raportului Randstad Workmonitor identifică unele aspecte surprinzătoare, altele pozitive ale abilităților, comportamentelor și percepțiilor angajaților români, care conduc la o înțelegere mai bună a acestora și poate chiar oferă noi perspective în privința lor”.În proporție de 80%, angajații din întreaga lume consideră că principalele diferențe care se manifestă într-un loc de muncă multigenerațional constau în stilurile de comunicare.

În topul țărilor clasate în funcție de cât de dificil le este angajaților să comunice cu colegii lor care provin dintr-o altă grupă de vârstă sau de generație, România înregistrează cel mai scăzut procent (19%), față de media globală (31%). În vreme ce, la nivel mondial, în medie, 86% dintre respondenți preferă să lucreze într-o echipă cu mai multe generații, 92% dintre angajații români și-au declarat această preferință, fiind depășiți doar de Chile (93%).

România se află pe primele locuri ale clasamentului și în ce privește aprecierea faptului că apartenența la o echipă multigenerațională îi impulsionează să contribuie cu idei și soluții inovatoare (91%), alături de Italia (92%), Norvegia (94%) sau China (94%), comparativ cu media globală de 85%.

Colaborarea între generații este considerată a fi reciproc avantajoasă de către 88% dintre respondenții români (față de 85% media globală).

Relația cu superiorul direct

Deși 83% dintre respondenți consideră că vârsta managerului lor direct nu are importanță atâta timp cât reușește să îi inspire, 69% preferă ca managerul lor direct să aibă aceeași vârstă sau să fie mai în vârstă decât ei, România situându-se în apropierea acestei medii, cu 64%. Majoritatea angajaților (77% - global, 74% - România) afirmă că managerul lor direct are abilitatea de a lucra cu diferite generații, iar 69% spun că managerul lor direct se ocupă de evoluția carierei lor (România 65%).

Conectarea în social media

În ceea ce privește conectarea pe rețelele sociale, precum Facebook sau Instagram, angajații sunt mai frecvent conectați cu colegii lor (61% - global, 77% - România) decât cu managerul direct (35% - global, 45% - România). India înregistrează cea mai mare rată de conectare între colegi, în social media (86%), iar Japonia se află la polul opus, cu 19%. Raportat la rata de conectare cu managerul direct, aceleași țări își adjudecă extremele: India - 67%, Japonia -10%.  Luând în considerare vârsta, bărbații aflați în segmentul de vârstă 18-24 sunt mai des conectați cu managerul lor direct (47%), în comparație cu femeile din același grup (38%).

România, pe locul 2 în clasamentul celei mai scăzute rate de schimbare a locului de muncă

Randstad Workmonitor relevă faptul că, la nivel global, numărul angajaților care se așteaptă să lucreze pentru o altă companie în următoarele șase luni a crescut ușor, rezultând un Indice de Mobilitate de 110. Mobilitatea a crescut cel mai mult în Turcia (+9), Polonia (+7), SUA (+5), Brazilia și Italia (ambele +4). Cea mai mare scădere a acesteia este înregistrată în Franța și Cehia (ambele -5), Suedia și China (ambele -4). Singapore și Marea Britanie nu raportează nici o schimbare în ultimele luni. Schimbarea reală a locului de muncă este stabilă, menținându-se la 22%, iar cea mai mare rată a acesteia este înregistrată în India (46,6%). Comparativ cu trimestrul trecut, procentul de schimbare a locului de muncă a crescut în Canada, Mexic, Polonia, Singapore și Turcia.

În Australia, China, Republica Cehă și Italia acesta a scăzut față de trimestrul anterior. Luxemburg raportează rata de schimbare a locului de muncă cea mai scăzută (8%), urmat de România (12%). Dorința de schimbare a locului de muncă a crescut în Australia, Mexic, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda, Marea Britanie și SUA, comparativ cu trimestrul trecut. Numai în Italia a scăzut apetitul de schimbare a locului de muncă, care rămâne cel mai ridicat în India (42%) și cel mai scăzut în Turcia (16%), în România situându-se la 32%.

72% din români se declară mulțumiți profesional

Comparativ cu trimestrul precedent, gradul de mulțumire profesională a crescut în Italia și Japonia, însă a scăzut în Belgia, Canada, Hong Kong, Malaezia, Portugalia, Singapore, Suedia și Elveția, comparativ cu trimestrul trecut. Angajații din Mexic sunt cei mai mulțumiți din punct de vedere profesional (84%), față de Japonia, aflată la polul opus (50%), în vreme ce România înregistrează același nivel cu al Marii Britanii - 72%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Nu e treaba nimanui a spus:
16/07/2018 01:13
Randstad si restul de companii asemanatoare,sint doar loc comod pt puturosi si smecheri,aia care vor sa faca bani pe spinarea altora fara sa faca nimic ca sa-si merite banii.HR-ul,in general,e departamentul care ar trebui sa se ocupe in principal de a completa corect tot ce tine de fiecare angajat,de la date personale,mariri de salariu,promovari,concedii de orice fel,data cind a inceput lucrul,cind i-a incetat activitatea,salariul,etc.Chestia cu"RECRUTAREA"E O inventie idioata vestica,copiata in exces de catre jevrici din Romania care nu-s bune la nimic,spun asta pt ca-s multe femei si citiva barbati,toti de altfel o apa si-un pamnit.Idiotii astia care se cred experti in"recrutare"doar distrug vieti,nu ajuta compania cu nimic,se merge pe ideea"imi place moaca astuia,nu-mi place moaca astuia",nu are legatura cu educatia,experienta,NIMIC,doar MOACA conteaza daca-i place sau nu.Sa-mi explice Randstad cum e posibil sa primesti resume-uri(CV-uri in Europa) si sa arunci mai mult de jumatate din ele sau sa pui computerul sa selecteze dupa cuvinte cheie?Deci o parasuta puturoasa,HR-ista masii,decide ce citeste si ce nu,ca-i prea "ocupata"?Da'ce masa pe gheata face toata ziua?Nu asta inseamna recrutare?Sa nu-ti scape nici un resume,nici un detaliu?Deci eu pot trimite zeci de resume-uri,sint practic la cheremu'unor fu..ta..turi analfabete,experte in aruncat viata oamenilor in cutia albastra(in care se recicleaza documente adica).Era mult mai bine in Romania,inainte de '89,aveai repartitie data de la liceu sau de la facultate,te incadrai unde erai trimis sau obtineai negatie daca dovedeai ca ai alt loc de munca in alta parte.Totul decurgea NORMAL.Nu ma analiza nicio analfabeta si nu decidea nicio timpita daca-i convine mutra mea sau nu,ele completau cartile de munca,iar eu si restul ca mine ne vedeam de munca,daca nu era seful direct care-ti atragea atentia si te punea sa corectezi sau sa inveti mai mutl ce-ai de facut.In cazuri extreme,atunci cind nue erai bun la nimic,intreprinderea de detasa in alte sectii,buirouri,la matura,la poarta etc si-ti dadea altceva de lucru pina erai in stare sa faci totusi ceva,nu te dadea nimeni afara.Pina si datul afara necesita o atentie la realitate,nu te acuza nimeni cu minciuni ca sa fi dat afara doar asa ca fufa HR-ista s-a plictisit de moaca ta.Eu as da afara toate putorile astea din HR-ul de azi,mai ales pe astia care se cred"recruteri"si as regindi sistemul de angajare,l-as face ca inainte de '89.Era un sistem mult mai ferm d.p.d.v.al regulilor,nimeni nu era discriminat,nimeni nu era lasat pe strazi.Azi e vai si amar,fabrici puse pe butuci,da'avem"iesperti"in recrutare.Sa va fie de cap.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 20:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter