- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

ANEIR: Exportatorii ar putea trimite in somaj intre 100.000 si 300.000 angajati

03 Dec, 12:51 • Redactia DailyBusiness
Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor estimeaza ca intre 100.000 si 300.000 de persoane care lucreaza in productia pentru exporturi pot fi disponibilizate pe termen scurt sau definitiv in urmatoarele luni.
ANEIR: Exportatorii ar putea trimite in somaj intre 100.000 si 300.000 angajati

Presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, a declarat ca multe unitati de productie isi micsoreaza forta de munca, iar somajul tehnic reprezinta un cost mare pentru fabrici.

„In conditiile in care exporturile au intrat deja in recesiune, este posibil ca 100.000 – 300.000 de persoane sa fie disponibilizate, pe termen scurt sau definitiv, in ultimul trimestru al acestui an si in prima jumatate din 2009”, a mai spus Ionescu, intr-un interviu acordat NewsIn.

In estimarea sa, Ionescu se bazeaza pe scaderea cu pana la o treime a cererii de exporturi in unele domenii de activitate, dar si pe datele concrete despre disponibilizari in cadrul companiilor.

„Vin foarte multe semnale ingrijoratoare. Zilele trecute, am aflat ca Ana Imep, companie care produce motoare pentru aparate electrocasnice, cu 95% din activitate in exporturi, disponibilizeaza 200 de salariati, deci 10% din angajati”, a completat el

Presedintele ANEIR spune ca Romania se confrunta deja cu o „recesiune a exporturilor”, provocata de contractia sau incetinirea puternica a economiilor principalilor parteneri comerciali din Uniunea Europeana.

„Recesiunea exista deja in materie de exporturi, dar este importata si nu depinde de noi. Putem atenua efectul prin stimularea investitiilor si modernizarea firmelor”, considera Ionescu.

In consecinta, el spune ca multe firme mici si mijlocii isi vor opri activitatea de la 1 ianuarie 2009.

Volumul exporturilor catre statele din afara UE a scazut cu 50% in prima parte din noiembrie fata de ultima parte din octombrie. Fata de aceeasi perioada a lunii noiembrie din 2007, scaderea a fost de 16%.

In intervalul ianuarie-septembrie 2008, deficitul comercial (FOB/FOB) – principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern – si-a accentuat ritmul de crestere la 11,7% fata de perioada similara din 2007, ajungand la 13,66 miliarde euro, potrivit datelor BNR.