- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Concurenta investigheaza piata serviciilor de salubrizare din Capitala

28 Feb, 14:39 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Concurentei (CC) a declansat din oficiu o investigatie pe piata serviciilor de salubrizare din Bucuresti, vizand o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre autoritatile locale.
Concurenta investigheaza piata serviciilor de salubrizare din Capitala

„In domeniul serviciului de salubrizare a localitatilor, concurenta se manifesta cu ocazia realizarii procedurii de delegare a gestiunii serviciului de catre autoritatile publice locale”, au declarat reprezentantii CC.

„In consecinta, incheierea unor contracte de exclusivitate de lunga durata, respectiv prelungirea duratei acestor contracte prin acte aditionale, fara licitatie, sunt susceptibile sa distorsioneze mediul concurential”, au explicat reprezentantii institutiei.

Acestia au precizat ca astfel de masuri influenteaza concurenta prin reducerea presiunilor concurentiale din partea celorlalte societati interesate sa intre pe piata si prin crearea un avantaj nejustificat pentru agentul economic contractant.

Potrivit art. 9 din Legea Concurentei sunt interzise orice actiuni ale administratiei publice centrale sau locale ce au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei.

Acestea nu au voie sa ia decizii care limiteaza libertatea comertului sau autonomia agentilor economici, ce se exercita cu respectarea reglementarilor legale, sau sa stabileasca conditii discriminatorii pentru activitatea agentilor economici.

In realizarea investigatiilor, Consiliul Concurentei poate solicita agentilor economici, asociatiilor de agenti economici, precum si organelor administratiei publice, furnizarea oricaror informatii si documente relevante pentru clarificarea cazului analizat.

In vara anului trecut, a izbucnit un conflict intre Primaria Sectorului 1 si firma de salubrizare REBU, cand primarul Andrei Chiliman a anuntat ca societatea nu se va mai ocupa de salubrizarea sectorului, din data de 18 august. Pana la sfarsitul anului, Primaria urma sa organizeze licitatie pentru desemnarea unui nou operator. Autoritatea locala a stabilit ca salubrizarea in sector sa fie asigurata, incepand din data de 19 august, de firmele Urban si Romprest Service.

In replica, reprezentantii REBU au spus ca societatea se afla in mijlocul unui contract valid si va continua sa salubrizeze sectorul 1, deoarece firma are contract cu Consiliul General al Capitalei (CGMB), nu cu primaria de sector. Mircea Raicu, directorul general al REBU, a spus ca in cazul in care Chiliman scoate REBU din sectorul 1, „acesta se pune in postura de abuz in serviciu”, iar reprezentantii societatii de salubrizare vor depune plangere penala impotriva sa.