- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dati-ne bani cand avem nevoie! Statul lanseaza solutia imprumutului continuu

30 Jul, 12:30 • razvan.codorean
Ministerul Finantelor pregateste o noua ''solutie anti-criza''. Un nou tip de imprumut, botezat EMTN. Prin acest instrument, Guvernul va putea lua credite non-stop de la investitorii straini. In prima faza se vorbeste de 7 miliarde de euro.
Dati-ne bani cand avem nevoie! Statul lanseaza solutia imprumutului continuu

Instrumentul, cunoscut sub numele de „euro medium term notes”, vizeaza lansarea unor emisiuni de titluri in euro pe pietele externe in regim continuu.

Adica statul va putea sa imprumute bani de la investitorii straini oricand, in functie, bineinteles, de cand are nevoie si de conditiile pietei.

Pana acum, Finantele se imprumutau, pe de o parte de pe piata locala, prin emisiuni de titluri in lei si euro, iar de pe pietele externe luau bani prin intermediul unor emisiuni de eurobonduri lansate cu ajutorul unor firme specializate, care stabileau oportunitatea, cautau investitori si, bineinteles, isi luau comisionul aferent. Asta dincolo de banii obtinuti prin intermediul unor finantari de la FMI, BERD, Banca Mondiala.

Secretarul de stat Bogdan Dragoi a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca Guvernul i-a aprobat deja un program de finantare de 7 miliarde de euro in urmatorii 3 ani. Dragoi a evitat sa dea detalii tehnice legate de data la care ar putea incepe programul, costurile acestui tip de imprumut etc.

Oficialul a spus doar ca noul instrument va permite statului sa isi echilibreze oarecum balanta intre imprumuturile facute de pe piata locala si cea externa. Un lucru bun, in esenta.

Ce va face statul cu acesti bani? Pe de o parte, va finanta creditele ajunse la scandenta , mai cu seama ca EMTN-ul permite imprumuturi pe termen mediu si lung, ce pot ajunge si pana la 30 ani. Asta in conditiile in care cele mai multe imprumuturi facute de statul roman sunt pe termene scurte, intre 1 si 3 ani.

Pe de alta parte, statul va face rost de o noua sursa de finantare, nesperata, in conditiile in care o emisiune clasica de euro-bond-uri e dificil de lansat, avand in vedere perceptia destul de proasta a investitorilor privind Romania (suntem pe locul 9 in topul celor mai riscante tari din lume, potrivit CMA Data Vision). In plus, sa se imprumute de pe piata interna in lei a devenit tot mai scump. Bancile profita la maxim de perioada de instabilitate si cer statului dobanzi tot mai mari.

Dragoi, suprins placut de interesul bancilor

Dincolo de lansarea noului instrument de imprumut, Bogdan Dragoi s-a declarat placut surprins de succesul emisiunii de titluri in euro lansata in aceasta saptamana pe piata locala. Dragoi a vorbit de faptul ca interesul bancilor arata faptul ca au incredere in Romania.

Un discurs tipic guvernantilor. Privita insa mai in detaliu, afacerea cu titlurile in euro lasa loc multor intrebari. Finantele au oferit bancilor locale prin aceasta emisiune un nou business din care au de castigat, nicidecum de pierdut.

Dobanda platita de stat, de 4,9% pe an, este una foarte buna pentru bancheri, mai cu seama ca titlurile nu au practic niciun risc. Ar fi obtinut mai mult doar daca ar da credite populatiei si firmelor. Pentru multe banci o misiune imposibila, in actualul context economic. Asa ca, in conditiile in care si-au luat angajamentul la Bruxelles sa mentina valuta in Romania, era normal sa ceara statului afaceri profitabile.

Astfel, titlurile de stat au adus ”satisfactie” pentru ambele parti. Statul a adunat 1,2 miliarde de euro fata de 400 milioane de euro cat estima initial, bani cu care va petici gaurile tot mai mari din buget, bancile isi calculeaza deja randamentele ce le vor incasa de la cel mai bun client al lor – statul roman.

Astfel, dincolo de creditele externe, nu este exclus astfel ca Finantele sa lanseze noi imprumuturi in euro si pe piata locala in urmatoarea perioada pentru a finanta deficitul bugetar.

Potrivit expertilor citati de Reuters, Romania trebuie sa se imprumute de 19 miliarde lei (4,5 mld.euro) pana la sfarsitul acestui an, daca transele de la FMI continua sa fie aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sunt refinantate.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 21,9 miliarde de lei, in conditiile in care se astepta la 34-40 de miliarde de lei.

Oamenii de afaceri au declarat, in repetate randuri, ca aceasta situatie denota un lucru foarte clar – faptul ca principala masura anti-criza a Guvernului Boc o reprezinta imprumutul public.