COMPANII, FINANTE-BANCI

Posta Romana isi va infiinta o banca si un broker de asigurari

16 iunie 2011, ora 15:28 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
posta romana.jpg
Ministerul Comunicatiilor vrea ca Posta Romana, unde detine 75% din actiuni, sa infiinteze o banca si un broker de asigurare, societati care vor permite operatorului sa utilizeze mai bine reteaua si sa aduca venituri suplimentare, a declarat ministrul de resort, Valerian Vreme.

"Prin acest demers, vrem sa fim mai transparenti, sa eliminam orice umbra de indoiala asupra managementului Postei Romane, care, daca ar fi ales sa colaboreze cu o banca sau alta, sau cu un broker de asigurare sau altul, ar fi fost suspectat ca facut-o din anumite motive cu banca X sau brokerul Y", a declarat ministrul Vreme, citat de Mediafax.

Potrivit unui proiect de act normativ avansat de Ministerul Comunicatiilor, Posta Romana va infiinta doua noi societati comerciale, denumite "Banca Posta Romana" si "Asigurari Posta Romana", va desfiinta sapte din cele 11 sucursale si isi va reorganiza centrele regionale de retea postala, pentru reducerea costurilor de personal si majorarea veniturilor.

Compania Nationala Posta Romana va fi unic actionar la cele doua entitati."Asigurari Posta Romana va avea ca obiect de activitate brokerajul in asigurari. In privinta bancii, vrem sa atragem o entitate cu experienta in domeniu si cu resursele financiare necesare. Prin aceste propuneri, dupa ce proiectul de act normativ va fi adoptat de Executiv, vom avea posibilitatea, legal vorbind, sa infiintam cele doua entitati, dar nu ne vom asuma si obligativitatea. Totul, mai ales in privinta bancii, depinde de rezultatul unui studiu, al unui plan de afaceri", a spus ministrul.

Potrivit legislatiei, Banca Nationala a Romaniei solicita la infiintarea unei institutii de credit un capital social minim de 37 milioane de lei. In cazul brokerilor, capitalul minim solicitat este de 25.000 de lei.

Procesul de reorganizare a Companiei Nationale Posta Romana va fi aplicat prin modificarea Strategiei de restructurare si modernizare a operatorului, releva un proiect de hotarare de guvern initiat de catre Ministerul Comunicatiilor.

La finele anului trecut, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca Posta Romana ar trebui sa isi indrepte atentia si catre servicii financiar-bancare si de asigurari, fara sa neglijeze rolul de distributie a scrisorilor.

CNPR a anuntat, la inceputul lunii mai, ca va incepe, pana la 30 iunie, un proiect pilot de intermediere in domeniul asigurarilor, activitate din care estimeaza ca va obtine pana la sfarsitul anului venituri de circa sase milioane de lei.

In acest sens, actionarii Postei au hotarat, in aprilie, modificarea actului constitutiv prin introducerea in obiectul de activitate secundar a codului CAEN 6622 - "activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari (asistenta in brokeraj)". Modificarea actului constitutiv nu a necesitat avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), potrivit operatorului.

Printre tipurile de polite accesibile prin intermediul retelei postale se vor numara politele de raspundere civila obligatorie (RCA), polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), cele facultative de locuinta si cele facultative de calatorie.

In aprilie, conducerea CNPR a anuntat ca a initiat discutii cu patru banci pentru distribuirea de produse bancare simple prin intermediul retelei teritoriale, care numara peste 7.000 de oficii postale, negocierile urmand sa se incheie peste 2-3 luni, prin semnarea unui parteneriat cu o banca de dimensiuni mari.

Proiectul de act normativ al ministerului mai prevede desfiintarea sucursalelor IT&C, Posta Rapida, Retea Postala, Imobiliara, Transport, Servicii Postale si Centrul de Perfectionare, reprezentand sapte din cele 11 sucursale ale companiei.

In prezent, Posta Romana are 11 sucursale, respectiv Servicii Integrate, Posta Rapida, Muzeul National Filatelic, Servicii Financiare, Fabrica de Timbre, Transport, IT&C, Imobiliara, Retea Postala, Servicii Postale si Centrul de Perfectionare.

"Este nevoie de reconsiderarea strategiei initiale, in sensul actualizarii si revizuirii acesteia, prin internalizarea a sapte dintre sucursalele de profit si suport existente, si crearea unei noi structuri omogene la nivelul administratiei centrale in cadrul careia sa fie integrate functiile, atributiile si responsabilitatile structurilor internalizate", se arata in document.

Alte masuri pregatite prin proiectul de hotarare sunt reorganizarea centrelor regionale de Retea Postala din Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti,Timisoara, precum si modificarea denumirii Oficiilor Judetene de Retea Postala/Oficii de Sector Retea Postala in Oficii Judetene de Posta/Oficii Zonale de Sector.

Compania Nationala Posta Romana va putea infiinta sau desfiinta sedii secundare, sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica.

Modificarile sunt argumentate prin perspectiva liberalizarii pietei pentru anul 2013, necesitarea crearii unui sistem de management unitar care sa asigure continuitate in actul de conducere, decizie si control al tuturor structurilor sale, necesitatea crearii unei structuri comerciale puternice si unitare care sa asigure surse de venituri importante pentru companie, dezvoltarea de servicii noi, reducerea costurilor cu personalul functional administrativ si de conducere.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va desfiinta cel putin 70 posturi administrative si va reduce numarul de oficii postale cu mai mult de 900 unitati pana la sfarsitul lunii iulie.

Procesul de restructurare va afecta aproximativ 2.000 de salariati, reprezentand 6% din personalul Postei Romane, o parte dintre acestia urmand sa fie disponibilizati.

Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Daniel Neagoe, a declarat, marti, ca fiecare salariat al Postei Romane va fi trimis, incepand cu 1 iunie, in concediu fara plata cate doua zile in fiecare luna, pana la finele anului, decizie care va afecta peste 34.000 de angajati si va reduce cheltuielile lunare ale operatorului cu 7 milioane de lei.

Operatorul are circa 34.200 de salariati, din care peste 11.000 sunt factori postali.
Numarul de salariati la finele anului a fost prognozat la 32.663.

Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de peste 7.100 de oficii, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse intr-o retea virtuala privata (VPN).

Pentru 2011, bugetul CNPR prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei si un profit brut de 2,34 milioane de lei. In 2010, operatorul postal a avut pierderi de 29 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 327 milioane de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, 04:45
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter