- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania, cea mai mare crestere de TVA din Europa din 2010

27 Jun, 15:03 • Redactia DailyBusiness
Majorarea aplicata de Guvernul Boc este cea mai mare crestere a TVA din ultimul an, in Europa, relateaza Realitatea.net.
Romania, cea mai mare crestere de TVA din Europa din 2010

Presate de criza finaciara, mai multe tari europene au recurs in 2010 la majorarea taxei pe valoarea adaugata. Insa ajustarile au fost facute in mai multe etape sau cresterea a fost mult mai mica.

Grecia spre exemplu, stat aflat in pragul colapsului financiar, a majorat TVA cu doar patru procente, insa in doua etape. Prima crestere afost de la 19 la 21%, iar a doua pana la 23%. Noua TVA se aplica in Grecia de la 1 iulie.

Tot atunci creste taxa pe valoarea adaugata si in Spania, cu doua procente, de la 16 la 18%. Si Finlanda a majorat anul acesta TVA-ul, insa cu doar un procent, de la 22, la 23%. Tot cu un procent creste TVA si in Portugalia, de la 20 la 21%. La randul ei,
Marea Britanie a decis marirea taxei de la 17,5 la 20%a, insa noul TVA se va aplica abia de la anul.

Singura tara care a marit TVA-ul tot cu 5 procente, asa cum a facut Romania, este Ungaria. Guvernul maghiar a marit in 2009 TVA-ul de la 20 la 25%. De altfel, taxa de 25% este si cea mai mare de pe continent. In afara de Ungaria, se mai aplica doar in Suedia, Danemarca si Norvegia.

La polul opus se afla Luxemburgul, unde TVA-ul este de doar 15%, cea mai mica din Europa.