- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Udrea: Firmele care abuzeaza de contestatii vor fi depunctate la licitatiile viitoare

04 Mar, 11:52 • Redactia DailyBusiness
Elena Udrea (foto), ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, vrea ca firmele de constructii care abuzeaza de contestatii sa fie depunctate la licitatiile viitoare ale institutiei.
Udrea: Firmele care abuzeaza de contestatii vor fi depunctate la licitatiile viitoare

„A devenit o meserie sa contesti rezultatul unei licitatii. Vrem ca firmele care abuzeaza de contestatii la Ministerul Dezvoltarii sa fie depunctate la urmatoarele licitatii si vom aplica aceasta metoda”, a declarat Udrea, citata de Mediafax.

Ea a spus ca majoritatea contestatiilor sunt facute pentru ca firmele respective sa beneficieze de avantaje materiale de la castigatorii licitatiei.

„Stiu ca se tranzactioneaza contestatiile pentru a lua bani de la firma castigatoare pentru a isi retrage contestatia. Se poate intampla ca rezultatul licitatiei sa nu fie corect, dar problema este ca a devenit o regula sa contesti o licitatie”, a afirmat Udrea.

Ministrul a mai spus ca aceste contestatii duc la „prelungiri nesfarsite” a termenelor de finalizare a proiectelor, care daca sunt finantate din bani europeni fondurile pot fi pierdute.

Valoarea contractelor castigate prin licitatie poate creste cu maxim 10%

Cresterea sumelor din contractele incheiate in urma unor licitatii prin acte aditionale va fi de maxim 10%, iar majorarile vor fi operate doar cu avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat joi Elena Udrea, ministrul de resort.

„Ministerul a decis ca aceste majorari de sume ale valorii contractului sa nu se poate face fara aviz in consiliul tehnico-economic si nu mai mult de 10%, mai ales ca indicatorii tehnico- economici sunt generosi”, a declarat Udrea.

Ministrul a dat ca exemplu o licitatie de reabilitare tehnica care porneste de la 10 milioane de lei si pe care o firma o castiga cu 4 milioane de lei, pentru ca apoi prin acte aditionale valoarea contractului sa ajunga la 12 milioane de lei.

„Se castiga licitatii cu pret de dumping, apoi prin intelegeri cu autoritatile contractante, constructorul aduce acte aditionale prin care majoreaza valoarea contractului”, a aratat Udrea.

Ministerul Dezvoltarii trebuie sa detina controlul proiectelor pe care le finanteaza, nu autoritatile locale

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) trebuie sa detina controlul asupra proiectelor pe care le finanteaza, si nu autoritatile locale, care „isi urmaresc interesele personale sau de partid”, a mai spus joi ministrul de resort.

„De regula proiectele corespund intereselor personale sau de partid ale autoritatilor locale si nu cu programul ministerului.
Vrem ca ministerul sa decida care sunt proiectele de reabilitare termica a retelelor de canalizare sau a drumurilor care se finanteaza, avand in vedere ca orice investitie trebuie sa aduca inapoi bani la buget”, a spus Udrea.

Udrea a spus ca ministerul va implementa o strategie pentru a prioritiza investitiile in locurile unde posibilitatile de a se intoarce banii in economie sunt mai mari.

De asemenea, ministrul a spus ca doreste ca la licitatiile institutiei ofertantii sa se prezinte, alaturi de o solutie clasica, si cu una alternativa „care poate fi mai putin costisitoare”.