- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Un creditor din Buftea a primit acordul preliminar pentru falimentul Metro Romania

27 May, 13:03 • Redactia DailyBusiness
Compania Toneli Holding SRL Buftea a cerut in justitie declansarea procedurii de insolventa in cazul companiei Metro, iar cererea a fost aprobata de catre Tribunalul Bucuresti.
Un creditor din Buftea a primit acordul preliminar pentru falimentul Metro Romania

Decizia a fost luata pe 16 mai, iar administratorul judiciar a fost desemnata compania Consulta 99.

In decizia justitiei se spune ca „se dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si ORC de pe langa Tribunalul Bucuresti (..)”, urmand ca prima adunare a creditorilor sa aiba loc pe 11.08.2008.

Decizia poate fi atacata cu recurs, la Curtea de Apel.

Toneli este o companie din domeniul avicol si are ca actionari doi cetateni libanezi si doi cetateni iordanieni.

Compania Metro a anuntat ca va publica in cursul zilei de marti un comunicat de presa in legatura cu acest caz.

„Cand creditorul face o cerere la judecator, debitorul este citat”, a explicat procedura avocatul Stefan Vlad, partener la Vlad si Minea Associates. „De cele mai multe ori, daca avocatii nu invoca exceptii, debitorii platesc datoriile inainte ca judecatorul sa pronunte decizia de insolventa, adica de faliment”.

Iulian Urban, presedintele companiei de recuperare a debitelor Urban si Asociatii, a declarat ca speta se refera la recuperarea unor datorii estimate in jurul valorii de 50.000 de euro.

„Chiar daca hotararea pronuntata impotriva Metro este un accident, pentru ca este greu de presupus ca aceasta companie nu va regasi resursele necesare sa achite datoria care are dimensiuni extrem de mici, totusi este un semnal grav care arata faptul ca in Romania, exista probleme de functionalitate extrem de mari pentru piata autohtona de retail”, a comentat Urban pe site-ul companiei sale.

Toneli a inregistrat afaceri de 10,8 milioane euro in 2006, si profit de 77.000 euro, conform Ministerului de Finante.

UPDATE 15:05

Metro: Vom face recurs

Metro Cash&Carry Romania va ataca in recurs decizia Tribunalului Bucuresti de a deschide procedura de insolventa in cazul Metro, la solicitarea producatorului de oua Toneli Holding SRL din Buftea.

Delia Cucu, Head of Representative Office Metro Group, a confirmat, intr-o declaratie de presa remisa DailyBusiness, existenta unui litigiu comercial intre Toneli Holding SRL si Metro Cash & Carry Romania, obiectul fiind neplata la termen a unor facturi reprezentand contravaloarea marfii livrate intr-o perioada determinata de timp, suma reclamata fiind de 211.696 lei (57.973 euro).

„In mod cert nu poate fi vorba despre insolventa companiei Metro Cash&Carry Romania sau faliment atit timp cit aceasta divizie a Metro Group a inregistrat in anul 2007 o cifra de afaceri de 1,6 miliarde euro. Suma care face obiectul diferendului nu este certa, lichida si exigibila”, a declarat oficialul Metro.

„Consideram aceasta hotaririre complet neintemeiata si o vom ataca cu recurs in instanta, dar pentru acest lucru avem nevoie ca hotarirea judecatoreasca sa fie redactata si comunicata conform legii”, se mai precizeaza in declaratia Metro.

Resurse suplimentare:
Cititi si analiza „Oul discordiei” dintre Metro si Toneli s-ar putea sparge si in capul altor retaileri
Anuntul despre hotararea in acest caz a fost facut pe site-ul Ministerului de Justitie