COMPANII

Victime colaterale in "goana dupa miliarde". Cat castiga statul, cat pierd privatii

05 martie 2012, ora 12:33, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Untitled_Panorama1.jpg
Comisarii Garzii Financiare au reusit in ultimele doua saptamani sa stranga pana la 2,5 milioane euro din combaterea evaziunii din domeniul alimentar. Suma este de 200 de ori mai mica decat cea planificata de premierul Mihai Razvan Ungureanu si in acelasi timp, echivaleaza cu jumatate dinprejudiciile cauzate transportatorilor.

Potrivit unor estimari DailyBusiness.ro, realizate pe baza datelor transmise in ultimele doua saptamani de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), comisarii Garzii Financiare au confiscat marfa, au aplicat amenzi si au descoperit evaziune fiscala in valoare totala de pana la 2,5 milioane euro.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut in urma cu doua saptamani ca prin masuri de combatere a evaziunii fiscale cu produse vegetale si alcool sa se stranga 1,5% din produsul intern brut (PIB) in doua luni. Suma reprezinta echivalentul a circa 2 miliarde de euro.

Respectand acest calendar, in doua saptamani ar fi trebuit sa se stranga in jur de500 milioane euro.Contactat de catre DailyBusiness.ro, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat ca nu s-au centralizat, deocamdata, evaluari intermediare privind combaterea evaziunii cu produse vegetale si alcool.

"Ce pot spune este ca evaziunea fiscala este o preocupare importanta pentru Guvern si combatarea ei nu poate decat sa ajute economia, prin sprijinirea celor care isi desfasoara corect activitatea", a adaugat Dan Suciu.

Dar controalele intense de la punctele vamale au generat si pierderi operatorilor de transport rutier.

Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT) a declarat pentru DailyBusiness.ro ca prejudiciile cauzate transportatorilor de aceste controale intensive din ultimele 2 saptamani se ridica la 5-6 milioane euro. Acestea provin din "motorina consumata de pomana, pierderea unor curse, penalitati la intarziere, nerespectarea unor clauze contractuale".

Astfel, din rulajul pierdut de transportatori, in final pierde si statul, prin neincasarea unor taxe, a mai explicat Hagiu.

Mai mult, din cauza ca tirurile stationeaza prea mult in Romania, operatorii de transport rutieri romani pierd comenzi. "Daca nu mai ajungi sa descarci in Grecia, marfa ajunge la operatori din alte tari", a spus presedintele FORT.

El a explicat ca declinul a fost cauzat de conditiile de taxare si impozitare mai dure din Romania. "Numai vigneta e dubla fata de bulgari. Mai sunt aspectele de fiscalitate, plata aferenta contractelor de munca", a continuat Hagiu.

Si, la toate acestea, s-au adaugat si zilele de stationare in punctele vamale.

Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transporatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), a explicat la randul sau ca in prima saptamana de combatere a evaziunii, cozile de tiruri din vama se intindeau pe 16-20 de kilometri.

Acesta a precizat insa ca in ultima saptamana traficul s-a fluidizat, revenind la normal in punctele de trecere a frontierei.

Pe 2 martie, Garda Financiara Ilfov a confiscat 67 de tone de legume si fructe, din 3 tiruri, in timp ce Garda Financiara Bucuresti a confiscat 42 de tone de citrice in valoare de peste 82.000 lei, ce proveneau din doua transporturi.

De asemenea, pe 29 februarie, comisarii Garzii Financiare Timis au descoperit, in urma unui control facut la o societate comerciala din Oradea care se ocupa de comercializarea zaharului, un prejudiciu de 1 milion de euro rezultat din sustragerea la plata TVA. Firma oradeana a efectuat achizitii intracomunitare din Germania de 11.300 tone de zahar alb pentru care, ulterior, a facilitat inregistrarea unor livrari intracomunitare fictive de zahar catre Bulgaria cu scopul de a valorifica marfa in Romania fara a plati TVA.

Pe 28 februarie, Garda Financiara Ilfov a confiscat 14 tiruri incarcate cu 330.000 oua, 20 tone zahar, 122 tone clementine, 18 tone portocale, 3,5 tone tomate, 24 tone varza alba, precum si cu alte marfuri alimentare. Produsele urmau sa fie vandute pe piata neagra.

Tot Garda Financiara Ilfov a confiscat pe 24 februarie 7 tiruri incarcate cu clementine, ulei de floarea soarelui, portocale, kiwi, capsune, zahar si unt, in valoare de peste 350.000 euro.

Comisarul general al Garzii Financiare, Arpad Csaba Ladanyi, afirma ca, din analiza cazuisticii Garzii Financiare rezulta ca cele mai mari probleme sunt in domeniul evaziunii cu TVA, mai ales la produsele alimentare, atat din cauza imperfectiunilor sistemului, cat mai ales din cauza nivelului ridicat al cotei, de 24%.

De aceea, Ladanyi e de parere ca reducerea cotei TVA la produsele alimentare ar putea face "nerentabila" evaziunea fiscala. Pe de alta parte, el apreciaza drept realist si necesar obiectivul fixat de premierul Ungureanu, de crestere a ponderii veniturilor statului in PIB cu 1,5%.

Scaderea TVA-ului la alimente este vazuta de specialisti ca o masura de stimulare a relansarii economice. Cititi intr-un articol DailyBusiness.ro ce obstacole stau in calea implementarii acesteia precum si ce efecte benefice si negative ar putea genera.

Aceasta masura nu figureaza insa pe agenda Guvernului din acest an, pentru ca in conditiile economice actuale nu se poate vorbi de o relaxare fiscala, dupa cum a declarat noul ministr al Agriculturii, Stelian Fuia.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 01:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter