Administrația Prezidențială a respins categoric, vineri, informațiile apărute în spațiul public, în special pe rețelele sociale, potrivit cărora Ilie Bolojan, președintele interimar al României, ar fi sugerat posibilitatea trimiterii de trupe românești în Ucraina. Potrivit consilierului prezidențial pentru securitate națională, Cristian Diaconescu, nu a existat nicio declarație oficială sau neoficială din partea lui Bolojan care să susțină sau să sugereze o asemenea intenție.
„În contextul apariţiei în spaţiul public, în special pe unele reţele sociale, a unor informaţii complet neadevărate, atribuite în mod eronat unor declaraţii ale Preşedintelui interimar al României, Ilie Bolojan, referitoare la o posibilă trimitere de militari români în Ucraina, Coordonatorul Cancelariei Preşedintelui interimar al României şi Consilierul Prezidenţial pentru Securitate Naţională, Cristian Diaconescu, face următoarele precizări:
În niciun context, oficial sau neoficial, Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina”, a transmis Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Te-ar mai putea interesa și: Trump susţine că Ucraina şi Rusia vor începe imediat negocierile de pace şi refuză să aplice noi sancţiuni Kremlinului. Putin îi mulţumeşte pentru implicare, dar nu oferă niciun termen
Declarațiile care au circulat pe platforme precum TikTok au fost calificate drept dezinformări grave și complet nefondate. Diaconescu a reiterat că România susține Ucraina prin mijloace diplomatice, umanitare și economice, dar exclude categoric orice implicare militară directă. El a subliniat că poziția României în acest sens a fost stabilită clar în cadrul consultărilor politice și reconfirmată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 martie 2025.
Totodată, Cristian Diaconescu a subliniat faptul că, în conformitate cu legislația națională, nicio decizie privind trimiterea de trupe în afara granițelor nu poate fi luată unilateral de președinte. O astfel de hotărâre trebuie să fie adoptată de CSAT și să primească ulterior aprobarea Parlamentului României. Orice măsură de acest fel trebuie însoțită de o comunicare clară, oficială și lipsită de ambiguitate.
„Aceasta este în concordanţă cu poziţia naţională stabilită în urma consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025, şi cu decizia adoptată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 martie 2025.
Conform cadrului legal naţional, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi supusă aprobării Parlamentului României.
Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de Preşedintele României, fără o comunicare publică prealabilă, clară şi lipsită de echivoc”, a spus Cristian Diaconescu.
Pe fondul acestor acuzații false, Ministerul Apărării Naționale a emis un avertisment cu privire la riscurile propagării dezinformării în mediul online, evidențiind apariția unor materiale video trucate care induc ideea că România ar fi luat decizii privind implicarea militară în Ucraina. Oficialii atrag atenția că astfel de materiale sunt fabricate intenționat pentru a crea panică și neîncredere în instituțiile statului, într-un context regional tensionat generat de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Te-ar mai putea interesa și: Președintele Ilie Bolojan confirmă faptul că România este prinsă în războiul hibrid al Moscovei: „Rusia poartă acest război cu țările care sprijină Ucraina”