- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Adversarii lui Recep Erdogan cad pe capete. Rivalul președintelui Turciei, condamnat la închisoare

15 Dec, 10:10 • Cornel Ghimeșan
Adversarii politici ai președintelui Turciei, Recep Erdogan, primesc lovitură după lovitură. Primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a fost condamnat la doi ani și șapte luni de închisoare. 
Adversarii lui Recep Erdogan cad pe capete. Rivalul președintelui Turciei, condamnat la închisoare

Ekrem Imamoglu (52 de ani), primarul din Istanbul, una dintre cele mai vizibile figuri ale opoziției regimului Erdogan, a fost condamnat miercuri, 14 decembrie 2022, la doi ani și șapte luni de închisoare pentru „insultarea” oficialilor statului. Decizia nu este definitivă.

Primarul Ekrem Imamoglu era considerat drept unul dintre potențialii contracandidați ai lui Recep Erdogan pentru alegerile prezidențiale din iunie 2023. Astfel, în urma sentinței, edilul local nu va mai putea candida vreodată. Potrivit legii în vigoare, cetățenii din Turcia are au cazierul pătat, nu mai sunt eligibili pentru a intra în cursa electorală, respectiv pentru a deține o funcție publică.

 

Ekrem Imamoglu a făcut scandal. A etichetat opoziția drept: „Niște proști”

 

Potrivit sentinței, Ekrem Imamoglu a insultat mai mulți funcționari publici în cadrul unui discurs pe care l-a susținut după ce a câștigat alegerile municipale din 2019, din Istanbul.

Oamenii lui Imamoglu au ieșit în stradă, pentru a protesta și a vandaliza orașul, în ziua sentinței. Polițiștii au fost mobilizați, Sute de forțe de ordine au fost amplasate în fața tribunalului. În urma sentinței, avocații lui Ekrem Imamoglu poate ataca decizia instanței în apel.

Peste jumătate de an or avea loc alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia. Judecarea apelului și soluționarea definitivă a cazului s-ar putea prelungi dincolo de iunie 2023.

„Hotărârea va fi definitivă doar după ce instanţa superioară va decide dacă menţine sau nu hotărârea. În aceste circumstanţe, ar fi greşit să spunem că interdicţia politică este în vigoare”, a declarat pentru Reuters, după pronunţarea hotărârii, Timucin Koprulu, profesor de drept penal la Universitatea Atilim din Ankara.

Până în acest moment, opoziția nu și-a desemnat candidatul care va intra în cursă, împotriva lui Recep Erdogan.

Primarul din Istanbul face parte din Partidul Republican al Poporului (CHP).

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult