- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Turcia închide porțile Rusiei. Toate băncile au renunțat oficial la sistemul rusesc de plăți Mir

29 Sep, 17:40 • Bumbeneci Diana
Turcia a luat o nouă decizie radicală. Toate băncile de pe teritoriul țării renunță la sistemul rusesc de plăți Mir.
Turcia închide porțile Rusiei. Toate băncile au renunțat oficial la sistemul rusesc de plăți Mir

Turcia a decis ca toate băncile să renunțe oficial la sistemul rusesc de plăți Mir. Anunțul a fost făcut astăzi, prin intermediul unor mesaje transmise la nivel internațional.

Turcia renunță la sistemul de plăți Mir

Toate băncile de stat din Turcia au renunțat oficial la sistemul rusesc de plăți Mir, după zile întregi în care s-a dezbătut această decizie. Cele 3 bănci de stat din Rusia au suspendat sistemul rusesc de plăți Mir, a anunțat ministrul de Finanțe, Nureddin Nebati, citat de Reuters.

Decizia a fost luată pentru a evita represaliile anunțate de Statele Unite ale Americii pentru țările care ajută Moscova să evite sancțiunile internaționale. Tot în acest context, țările occidentale au devenit tot mai îngrijorate de legăturile economice dintre Turcia, membră a NATO, și Rusia.

Președintele turc Recep Erdogan a ieșit public săptămâna trecută cu noi declarații de presă și a transmis că Turcia este nevoită să găsească rapid o alternativă la sistemul rusesc de plăți „fie că ne place sau nu”.

Două bănci private, Isbank and Denizbank, au suspendat folosirea sistemului MIR încă de săptămâa trecută, decizia fiind luată după ce Washingtonul a extins sancțiunile și la instituțiile care folosesc sistemul rusesc Mir. Erdogan nu s-a alăturat până în prezent sancțiunilor occidentale pentru invazia Rusiei în Ucraina și a avut rol de mediator la acordul privind exportul de cereale din Ucraina, susținut de ONU.

Te-ar mai putea interesa și: Alertă a Ministerului de Externe. Românii din Rusia sunt sfătuiți să plece cât mai curând din Rusia

Turcia închide porțile Rusiei. Toate băncile au renunțat oficial la sistemul rusesc de plăți Mir
Turcia închide porțile Rusiei. Toate băncile au renunțat oficial la sistemul rusesc de plăți Mir

Renunțarea la sistemul Mir al Rusiei ne arată în acest moment o schimbare destul de  mare în atitudinea până acum neutră a lui Erdgan. Multe dintre deciziile din prezent au fost luate după vizita pe care a făcut-o în SUA, unde a participat la Adunarea Generală a ONU.

Turcia reprezintă un punct mare de atracție pentru rușii care fug de războiul dintre țara lor și ucraineni și de mobilizarea pentru război anunțată de Vladimir Putin încă de săptămâna trecută. Se estimează că mai mult de jumătate din populația Rusiei are un card Mir, pe care Rusia a început să-l dezvolte în 2015 pentru a ocoli sancțiunile occidentale, după anexarea Crimeei.

Pe lângă Turcia, alte țări preferate de ruși, precum Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan, au suspendat, de asemenea, utilizarea sistemului Mir. Doar Armenia, Belarus și Kârgâzstan mai acceptă carduri Mir, cel puțin la ora actuală.

Mai poți citi: Kievul pregătește instrucțiuni pentru populație. Ucraina, gata de un atac cu arme nucleare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult