- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Agenția ONU pentru Mediu constată că nu s-a făcut niciun progres în reducerea emisiilor de carbon și cere o „transformare rapidă a societăților”.

29 Oct, 08:00 • Gabriela Andreescu
Criza climatică a ajuns într-un „moment cu adevărat sumbru”, a spus unul dintre cei mai importanți oameni de știință climatic din lume, după ce o serie de rapoarte majore au scos la iveală cât de aproape este planeta de catastrofă.
Agenția ONU pentru Mediu constată că nu s-a făcut niciun progres în reducerea emisiilor de carbon și cere o transformare rapidă a societăților.

Agenția ONU pentru Mediu a publicat Raportul privind Decalajul de Emisii pentru anul 2022 intitulat „Fereastra care se închide – Criza climatică cere o transformare rapidă a societăților”. Documentul prezintă o situație sumbră a poluării la nivel internațional.

Documentul constată că, la nivel internațional nu au fost atinse obiectivele Acordului de la Paris, și doar o transformare urgentă la nivelul întregului sistem poate evita dezastrul climatic. Criza climatică solicită o transformare rapidă a societăților, concluzionează analiza.

La rândul lui, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „omenirea se va confrunta cu o catastrofă fără precedent dacă țările nu prioritizează problema climei”.

„Există o tendință de a pune schimbările climatice pe plan secundar. Schimbările climatice reprezintă criza vieții noastre. Este problema definitorie a lumii actuale. Schimbările climatice rămân o prioritate în tot ceea ce facem. Dacă nu suntem capabili să inversăm amenințarea existentă care duce la o catastrofă globală, atunci suntem pierduți”,a declarat Guterres.

Și Agenția Meteorologică a ONU a raportat că toate principalele gaze care intensifică încălzirea globală au atins niveluri record în 2021. O creștere alarmantă au avut-o emisiile de metan, informează Digi24.

Agenția ONU pentru Mediu constată că nu s-a făcut niciun progres în reducerea emisiilor de carbon
Agenția ONU pentru Mediu constată că nu s-a făcut niciun progres în reducerea emisiilor de carbon

Autoritățile europene au reacționat prompt la avertismentele ONU:

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că omenirea are o singură soluție în cursa împotriva încălzirii globale: trecerea rapidă la energii nepoluante, pentru a frâna măcar modul în care se schimbă planeta noastră.

„Principala autoritate privind clima, Conferința Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice, a emis un avertisment sever către comunitatea globală. Experții ne-au arătat realitatea: clima se schimbă mai repede decât capacitatea noastră de a ne adapta. Mesajul nu putea fi mai clar decât atât. Trebuie să accelerăm investițiile în energii regenerabile, să creștem obiectivele, acum mai mult decât niciodată. Până acum, Comisia Europeană a dat undă verde pentru aproape 500 de miliarde de euro, prin NextGenerationEU. Jumătate din această sumă susține tranziția verde”, a declarat Ursula von der Leyen

Citește și: Platforma industrială Cuprom a înroșit străzile din Baia Mare cu ape poluate! Concentrația maximă admisă de fier a fost depășită de peste 30 de ori!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult