- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Platforma industrială Cuprom a înroșit străzile din Baia Mare cu ape poluate! Concentrația maximă admisă de fier a fost depășită de peste 30 de ori!

28 Oct, 16:11 • Gabriela Andreescu
Străzile din municipiul Baia Mare au ajuns să fie poluate cu metale grele provenite dintr-un sit minier. Apele industriale care ajung pe fosta platformă a combinatului chimico-metalurgic Cuprom şi de aici în stradă, în municipiul Baia Mare, au în conţinut metale grele, a informat, vineri, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş.
Platforma industrială Cuprom a înroșit străzile din Baia Mare cu ape poluate! Concentrația maximă admisă de fier a fost depășită de peste 30 de ori!

În urmă cu o lună, din perimetrul platformei industriale a fostului combinat de metale neferoase Cuprom Baia Mare, ape roșiatice au ajuns timp de mai bine de trei săptămâni pe străzile municipiului și de acolo în canalizare. SGA a finalizat analizele de laborator ale apelor care ajung la Cuprom şi care apoi ies pe stradă, informează stiripesurse.ro.

După amenda de 50.000 de lei aplicată de inspectorii Gărzii de Mediu, controalele au continuat fiind prelevate probe de apă.

Analizele de laborator realizate de SGA Maramureș arată că aceste ape pluviale sunt colectate de la fosta Flotație Centrală și au o încărcare mare în metale grele.

Potrivit SGA, în perioada de ploi abundente, apele care intră pe platforma Cuprom din zona amonte de aceasta sunt ape pluviale care sunt colectate de la fosta Flotaţie Centrală (CNMPN REMIN SA), precum şi ape provenite de la un curs de apă nepermanent situat pe strada Oborului din municipiul Baia Mare. Apele acestui curs nepermanent ajung pe platforma Cuprom, iar împreună cu celelalte ape pluviale se scurg o parte la ieşirea de pe amplasament la poarta nr. 3, iar cealaltă parte se scurge în canalizarea oraşului şi în râul Săsar.

„În urma analizelor de laborator efectuate s-a constatat că aceste ape pluviale au o încărcare mare în metale grele faţă de condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate (concentraţii maxime admisibile) aprobate prin HG 188/2002, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv NTPA 001/2002 – Normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi urbane la evacuarea în receptorii naturali, astfel: pentru fier (Fe) – concentraţia maximă admisibilă de 5 mg/l a fost depăşită de 30,76 ori; pentru mangan (Mn total) – concentraţia maximă admisibilă de 1 mg/l a fost depăşită de 19 ori pentru zinc (Zn) – concentraţia maximă admisibilă de 0,5 mg/l a fost depăşită de 10 ori şi pentru cupru (Cu) – concentraţia maximă admisibilă de 0,1 mg/l a fost depăşită de 1,8 ori” arată buletinul de analiză a apelor.

În data de 25 octombrie, angajaţi din cadrul SGA Maramureş, împreună cu cei din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase s-au deplasat la platforma Cuprom şi au identificat sursa de impurificare a cursului de apă nepermanent şi anume depozitul de pirită auriferă, parţial relocat de către CNMPN REMIN SA.

Poluarea cu fier face ca apa să-și schimbe culoarea în roșu. Concentrația maximă a apelor de la Cuprom a fost depășită de peste 30 de ori!
Poluarea cu fier face ca apa să-și schimbe culoarea în roșu. Concentrația maximă a apelor de la Cuprom a fost depășită de peste 30 de ori!

Singura soluţie tehnică posibilă pentru remedierea problemelor din această zonă a municipiului Baia Mare ar consta în relocarea completă a depozitului de concentrate miniere, precum şi ecologizarea zonei de către CNMPN REMIN SA, au concluzionat autoritățile, în urma anchetei.

Pentru încălcarea Legii Apelor, Poliția Maramureș a deschis un dosar de cercetare penală din oficiu.

„În urma controalelor efectuate în teren în data de 29 septembrie, precum şi în data de 25 octombrie s-a constatat încălcarea articolul nr. 92 pct.1 din Legea Apelor nr. 107 din 1996. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a deschis un dosar de cercetare penală din oficiu”, au mai precizat reprezentanţii SGA Maramureş.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult