- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă alimentară! A fost descoperită GRIPĂ AVIARĂ în laptele din magazine

24 Apr, 18:32 • Bumbeneci Diana
Alertă alimentară lansată de FDA. Gripă aviară identificată în laptele de consum.
Alertă alimentară! A fost descoperită GRIPĂ AVIARĂ în laptele din magazine

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a emis o avertizare crucială marți, dezvăluind că particule ale virusului H5N1 au fost găsite în laptele destinat consumului uman. În urma unei ample investigații la nivel național, autoritățile au confirmat prezența acestui virus în laptele provenit de la animale afectate, atât în sistemul de procesare, cât și pe rafturile magazinelor din întreaga țară.

Gripă aviară în laptele din magazine

Cu toate acestea, reprezentanții FDA au subliniat că procesul de pasteurizare ar trebui să elimine agenții patogeni într-o măsură care să nu reprezinte un pericol pentru sănătatea consumatorilor, chiar dacă virusul este detectat inițial în laptele crud.

O epidemie de gripă aviară de tip A (H5N1), foarte virulentă, s-a răspândit rapid în rândul turmelor de vaci de lapte din Statele Unite, infectând chiar și o persoană la începutul lunii aprilie. Din fericire, aceasta a prezentat doar simptome ușoare, semnificativ mai puțin severe decât cele întâlnite la păsările de curte.

Citește și: România poate ajunge „poarta” spațiului European. Ciolacu și Grindeanu încep negocieri istorice în Qatar

gripă aviară în laptele de consum
gripă aviară în laptele de consum

Deși gripa aviară a cauzat pierderi semnificative în rândul populației de păsări de curte, vacile infectate cu tulpina H5N1 nu au suferit complicații majore în urma infecției.

Specialiștii de la FDA se concentrează acum pe studierea mai profundă a eșantioanelor pozitive, folosind metode precum „studiile de viabilitate a ouălor”, care implică injectarea unui eșantion într-un ou de găină embrionat pentru a monitoriza replica activă a virusului.

Reprezentanții FDA au menționat că se desfășoară analize suplimentare asupra laptelui aflat pe rafturile magazinelor din întreaga țară, împreună cu evaluarea potențialelor diferențieri între diferitele tipuri de produse lactate, cum ar fi laptele integral sau smântâna.

Descoperirea virusului gripei aviare în laptele crud confirmă riscurile asociate consumului acestuia, în ciuda recomandărilor prealabile ale autorităților sanitare de a evita consumul de lapte ne-pasteurizat.

Poți citi: Începe joi, 25 aprilie! Linii noi de finanțare pentru instalațiile fotovoltaice

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult