- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Angajați fericiți: 3 firme le cer să lucreze mai puțin pentru același salariu. Unde se întâmplă

10 Oct, 10:19 • Gabriela Andreescu
În regatul Unit, 3 executivi le cer angajaților să lucreze mai puțin. „Două zile nu sunt suficiente pentru weekend”
Angajați fericiți: 3 firme le cer să lucreze mai puțin pentru același salariu. Unde se întâmplă

Săptămâna de muncă de patru zile devine un deziderat pentru angajatorii din Regatul Unit. Deși la început au fost circumspecți, angajații sunt acum încântați că trebuie să lucreze mai puțin, dar să își păstreze același salariu.

Samantha Losey, directorul general al Unity, o firmă de relații publice din Londra, a făcut o serie de demersuri pe lângă consiliul de administrație al companiei să se alăture celui mai mare proiect pilot din lume pentru săptămâna de lucru de patru zile, relatează CNN. Pe de cealaltă parte, echipa sa de angajați a fost entuziasmată cu privire la noul proiect.

„A trebuit să lupt foarte mult să facem asta. Nimeni nu era dispus. Toată lumea era foarte tradiționalistă”, a declarat Losey pentru CNN Business.

Principala îngrijorare a executivului era că o reducere cu 20% a orelor de lucru ar duce la o scădere a producției și ar putea avea impact negativ asupra clienților.

Te-ar putea interesa și: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului începe dezbaterea pentru schema de ajutor în cazul HoReCa. Ce implică acest lucru pentru români

Dar după o „călătorie foarte dificilă” pentru a convinge condcerea companiei și un început dificil, Losey spune că echipa ei a funcționat excelent, anagajații se bucură să lucreze 4 zile pe săptămână, și acum e 80% sigură că toată lumea va păstra această rutină și după luna noiembrie, când se încheie proiectul pilot.

Unity este una dintre cele 70 de companii din Regatul Unit care participă la acest proiect ambițios. Timp de șase luni, peste 3.300 de angajați vor trebui să lucreze doar 80% din orele obișnuite, pentru același salariu – în schimbul promisiunii că vor livra 100% din munca obișnuită.

Angajații sunt încântați să lucreze 4 zile pe săptămână
Angajații sunt încântați să lucreze 4 zile pe săptămână

Programul este condus de mai multe ONG-uri, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College.
Deja, proiectul se anunță a fi unul de succes pentru angajații care doreau mai mult timp liber.

La jumătatea proiectului pilot, 95% dintre companiile chestionate de 4 Day Week Global au spus că nivelul lor de productivitate fie a rămas la fel, fie s-a îmbunătățit, iar 86% spun că probabil vor rămâne permanent la săptămâna de muncă de 4 zile.

Citește și: În Ungaria cresc salariile la greu! Peste 91% dintre firme au majorat salariile tuturor angajatilor în ultimul an!

Pentru Gary Conroy, fondatorul și CEO-ul 5 Squirrels, un fabricant de produse de îngrijire a pielii cu 13 angajați, noua rutină de lucru devine „din ce în ce mai bună”.

Beneficiile au fost diverse, și pentru unii neașteptate.

„Cu toții am slăbit mult. Eram supraponderali înainte. Echipa are mai mult timp să gătească și să mănânce sănătos. Mulți oameni merg mult mai mult la sală,”a explicat executivul.

La patru luni de la începutul proiectului pilot, Losey a spus că clienții ei sunt mulțumiți de performanța lor, în timp ce echipa ei este mult mai inspirată și creativă.
Un studiu intern al companiei a constatat că productivitatea a crescut cu 35%, iar angajații spun că se simt mai sănătoși și mai fericiți. În plus, tot mai mulți candidați vor să se angajeze în cadrul companiei.

Juliet Schor, profesoară de sociologie la Boston College, spune că săptămâna de lucru de patru zile oferă „un avantaj competitiv major pentru firmele de pe piața muncii”. De asemenea, angajații sunt mai fericiți și mai sănătoși, a spus Schor. Acest lucru este foarte important, având în vedere că dificultățile pandemiei au dus la epuizare în multe cazuri. „Oamenii constată că două zile nu sunt suficiente pentru weekend”, spune ea.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult