- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Anunțul care va provoca un nou val de scumpiri la alimente în România vine dintr-un stat membru BRICS. Ce se pregătește în India

24 Aug, 12:15 • Stefan Simion
India este gata să blocheze exporturile de zahăr pentru prima dată în șapte ani de zile. Sezonul zahărului începe în octombrie, iar prețurile ar urma să crească pe bursele de la New York și Londra, pe fondul deciziei de la Mumbai. 
Anunțul care va provoca un nou val de scumpiri la alimente în România vine dintr-un stat membru BRICS. Ce se pregătește în India

Prețuri mai mari la zahăr, deci la materia primă, înseamnă automat, o inflație puternică la alimente, în general, potrivit Reuters.

„Obiectivul nostru principal este de a satisface cerințele locale de zahăr și de a produce etanol din surplusul de trestie de zahăr. Pentru sezonul următor, nu vom avea suficient zahăr pentru a aloca cote de export”, a declarat o sursă guvernamentală care a cerut să nu fie numită, în conformitate cu regulile oficiale.

India a permis fabricilor să exporte doar 6,1 milioane de tone de zahăr în actualul sezon, până la 30 septembrie, după ce a aprobat vânzarea unei cantități record de 11,1 milioane de tone în sezonul trecut.

În 2016, India a impus o taxă de 20% pe exporturile de zahăr pentru a limita vânzările în străinătate.

Prețurile locale ale zahărului au urcat săptămâna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani, ceea ce a determinat guvernul să permită fabricilor să vândă 200.000 de tone în plus în august.

„Inflația alimentară este o preocupare. Creșterea recentă a prețurilor la zahăr elimină orice posibilitate de exporturi”, a declarat o altă sursă guvernamentală.

Cifrele au „bubuit” deja în India

Inflația cu amănuntul în India a sărit în iulie la un maxim al ultimelor 15 luni, de 7,44%, iar inflația alimentară la 11,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Producția de zahăr a Indiei ar putea scădea cu 3,3%, până la 31,7 milioane de tone în sezonul 2023/2024.

„Am permis fabricilor să exporte volume mari de zahăr în ultimii doi ani. Dar trebuie, de asemenea, să asigurăm o aprovizionare suficientă și prețuri stabile”, a declarat cea de-a treia sursă guvernamentală.

Anunțul privind blocarea exporturilor a fost făcut de surse guvernamentale încă de la începutul lunii august – VEZI AICI.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult