- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Asigurătorii ar putea plăti despăgubiri de peste 3 miliarde de dolari în urma prăbuşirii podului din Baltimore

28 Mar, 09:20 • Dobran Viorel
Estimările iniţiale ale costului reconstrucţiei podului din Baltimore, care ar putea fi plătit de guvernul federal, se ridică la 600 de milioane de dolari, a declarat compania de analiză economică IMPLAN.
Asigurătorii ar putea plăti despăgubiri de peste 3 miliarde de dolari în urma prăbuşirii podului din Baltimore

Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore i-ar putea costa pe asiguratori câteva miliarde de dolari, sub formă de despăgubiri, potrivit unor surse, dar este prea devreme pentru a calcula pierderile financiare totale probabile ale tragediei care a închis unul dintre cele mai aglomerate porturi din Statele Unite.

Şase persoane sunt încă dispărute după ce o coliziune cu o navă portacontainere sub pavilion Singapore a distrus podul emblematic, forţând închiderea portului Baltimore.

Șoferii sunt terifiați de scumpirile asigurărilor RCA! „Nu degeaba au ieșit transportatorii în stradă! Toți suntem în aceeași situație”

Momentul redeschiderii portului fiind necunoscut, asigurătorii şi analiştii evaluează acum pierderile probabile suportate de asiguratori în mai multe linii de produse, inclusiv proprietăţi, mărfuri, maritime, răspundere, credit comercial şi întreruperi neprevăzute ale afacerilor.

”În timp ce costul total al prăbuşirii podului şi revendicările asociate nu vor fi clare ceva timp, este probabil să ajungă la miliarde de dolari”, a declarat Mathilde Jakobsen, director senior pentru analiză la agenţia de rating de asigurări AM Best.

Asigurarea de răspundere civilă a navelor, care acoperă daunele şi vătămările aduse mediului marin, este realizată prin asigurători de protecţie şi despăgubiri cunoscuţi sub numele de P&I Clubs.

Podul de la Baltimore a fost avariat serios

Grupul Internaţional de Cluburi P&I asigură colectiv aproximativ 90% din tonajul oceanic al lumii, iar cluburile P&I membre se reasigură reciproc, împărţind daune de peste 10 milioane de dolari.

Potrivit AM Best, grupul deţine o acoperire generală de reasigurare pentru pierderi de până la o valoare de 3,1 miliarde de dolari.

Analistul de la Moody’s Ratings Brandan Holmes a spus că aproximativ 80 de reasigurători diferiţi au oferit această acoperire asigurătorilor navei.

Poșta Română Broker de Asigurări intră oficial în faliment. Anunțul anului 2024

”Deşi pretenţia totală este de aşteptat să fie mare, este puţin probabil să fie semnificativă pentru reasigurătorii individuali, deoarece va fi răspândită pe atât de mulţi”, a spus el.

Reconstrucţia podului de la Baltimore, estimată la 600 de milioane de dolari

Asigurătorul Britannia P&I a declarat că nava container Dali a fost introdusă în clubul, adăugând că lucrează îndeaproape cu managerul navei şi autorităţile relevante ”pentru a stabili faptele şi pentru a se asigura că această situaţie este rezolvată rapid şi profesionist.

Estimările iniţiale ale costului reconstrucţiei podului, care ar putea fi plătit de guvernul federal, se ridică la 600 de milioane de dolari, a declarat compania de analiză economică IMPLAN.

Podul de la Baltimore

Închiderea portului pentru doar o lună ar putea înregistra o pierdere totală de 28 de milioane de dolari pentru statul Maryland, potrivit analizei IMPLAN.

”Perturbarea economică şi durerea resimţită de întreprinderi şi persoane din Maryland şi zona economică din Baltimore vor fi larg răspândite şi probabil că va dura ani pentru a înţelege pe deplin şi a compensa pe cei afectaţi”, a declarat Julien Horn, partener pentru Ports & Terminals and Logistics, la brokerul de asigurări McGill şi Partenerii.

POD PRĂBUŞIT LA BALTIMORE. Paza de Coastă caută materiale potenţial periculoase în containerele avariate ale navei

Paza de Coastă a SUA examinează mai mult de o duzină de containere avariate – unele conţinând materiale potenţial periculoase – care se aflau la bordul cargobotului ce s-a izbit, marţi, de podul Francis Scott Key din Baltimore, provocând prăbuşirea acestuia, potrivit unui document guvernamental obţinut de CNN şi unui oficial american familiarizat cu această chestiune.

Treisprezece containere avariate, „unele având conţinut de materiale periculoase (HAZMAT) şi/sau ale Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor”, sunt examinate de o echipă de elită a Pazei de Coastă, potrivit unui memorandum neclasificat al Agenţiei Federale pentru Securitatea Cibernetică şi Securitatea Infrastructurii.

Documentul a fost distribuit marţi seara ONG-urilor şi operatorilor de infrastructuri critice.

O echipă a Gărzii de Coastă cu pregătire în gestionarea materialelor periculoase investighează documentele navei pentru a determina ce se afla la bord şi eventualele riscuri pentru sănătate, a declarat un oficial american.

Aproximativ 1,8 milioane de galoane de motorină de pe navă sunt, de asemenea, monitorizate de către oficialii federali, pentru că poate exista posibilitatea deversării, potrivit notei.

Estimările de acest gen reprezintă „cel mai rău scenariu”, a precizat oficialul pentru CNN, adăugând că „ar trebui ca multe lucruri să meargă prost de-acum încolo pentru ca tot acel combustibil să se verse”. Cu toate acestea, a precizat sursa, echipele care intervin iau măsuri de precauţie pentru a minimiza orice posibilă scurgere de combustibil de pe navă.