- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Austria ia în considerare o taxă pe profit pentru companiile energetice

15 Oct, 19:14 • Gabriela Andreescu
Austria urmează exemplul Cehiei și se gândește să taxeze companiile din energie pentru a face față crizei economice .
Austria ia în considerare o taxă pe profit pentru companiile energetice

Austria ia în considerare un impozit pe profiturile obţinute de companiile energetice, a declarat sâmbătă vicecancelarul Werner Kogler, conform Reuters.

Politicianul din cadrul Partidului Verzilor a declarat că doreşte să decidă până la începutul anului viitor cum va fi aplicată această taxă. De asemenea, taxa ar putea fi aplicată retroactiv, pentru 2022, a declarat el pentru postul de televiziune Oe1.

De altfel, Austria nu este singura țară europeană care ia în considerare impunerea unei astfel de taxe.

Austria ia în considerare o taxă pe profit pentru companiile energetice
Austria ia în considerare o taxă pe profit pentru companiile energetice

Săptămâna trecută Ministerul de Finanţe din Cehia a propus impunerea unui impozit de 60% pe profiturile excedentare obţinute în perioada 2023-2025 de sectorul energetic şi băncile mari, a declarat ministrul de resort, Zbynek Stanjura.

Stanjura a declarat într-o conferinţă de presă că taxa va strânge aproximativ 85 de miliarde de coroane (3,41 miliarde de dolari) doar anul viitor şi se va aplica producţiei, distribuţiei şi comerţului de energie electrică şi gaze, precum şi exploatării combustibililor fosili, procesarea petrolului şi comerţul cu ridicata a combustibililor.

Citește și: Cehia vrea să aplice o măsură de tip Robin Hood ca să scape de criza energetică: Impozitează marile bănci și bogații din energie cu 60%

La rândul său, Comisia Europeană caută soluții pentru actuala criză economică. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, vrea să negocieze prețurile, însă nu poate promite un plafon.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunțat miercuri, 12 octombrie, că Executivul comunitar va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a încerca să reducă preţurile ridicate ale energiei.

În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, unele state membre UE solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult