- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cehia vrea să aplice o măsură de tip Robin Hood ca să scape de criza energetică: Impozitează marile bănci și bogații din energie cu 60%

07 Oct, 17:09 • Gabriela Andreescu
Cehia caută soluții pentru a atenua criza energetică si a ține pasul cu inflația. Cea mai recentă mișcare în aces sens a fost făcută de ministrul de Finanțe, care a propus impunerea unui impozit de 60% pe profiturile jucătorilor principali din sectorul energetic şi marilor bănci.
Cehia vrea să aplice o măsură de tip Robin Hood ca să scape de criza energetică: Impozitează marile bănci și bogații din energie cu 60%

Ministerul de Finanţe din Cehia a propus joi impunerea unui impozit de 60% pe profiturile excedentare obţinute în perioada 2023-2025 de sectorul energetic şi băncile mari, a declarat ministrul Zbynek Stanjura, citat de Reuters.

Stanjura a declarat într-o conferinţă de presă că taxa va strânge aproximativ 85 de miliarde de coroane (3,41 miliarde de dolari) doar anul viitor şi se va aplica producţiei, distribuţiei şi comerţului de energie electrică şi gaze, precum şi exploatării combustibililor fosili, procesarea petrolului şi comerţul cu ridicata a combustibililor.

Veniturile totale ar trebui să scadă la 39 de miliarde de coroane în 2024 şi la 25 de miliarde de coroane în 2025, a spus ministerul de Finanțe din Cehia într-o prezentare.

Baza pentru determinarea profiturilor excedentare va fi câştigurile medii din ultimii patru ani plus 20%. Această schemă va afecta doar băncile mari, definite de un prag de câştig de 6 miliarde de coroane.

Te-ar putea interesa și: Românii au început să strângă cureaua.  Consumul de energie a scăzut cu 8% în septembrie

Impozitul va fi complementar plafonului european de 180 de euro pe magawatt-oră de energie electrică produsă din alte surse decât gazele naturale şi cărbunele, peste care toate veniturile vor fi luate de guvernul din Cehia.

Stanjura a spus că plafonul ar trebui să aducă aproximativ 15 miliarde de coroane pe an net.

Propunerea așteaptă să fie aprobată de către Parlamentul ceh.

Ministerul de Finanţe din Cehia a propus impunerea unui impozit de 60% pe profiturile excedentare obţinute în perioada 2023-2025 de sectorul energetic şi băncile mari
Ministerul de Finanţe din Cehia a propus impunerea unui impozit de 60% pe profiturile excedentare obţinute în perioada 2023-2025 de sectorul energetic şi băncile mari

Ministrul de Finanțe din Cehia încearcă să mărească veniturile bugetare pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile în cea mai gravă criză a costului vieții din trei decenii, fără ca deficitul să scape de sub control. Oficialul ceh a declarat că războiul din Ucraina și creșterea prețurilor globale la energie necesită cheltuieli publice noi, care nu pot fi acoperite în întregime cu fonduri împrumutate.

Citește și: Cafeluța zilnică va deveni un lux. Prețul cafelei în UE s-a scumpit cu 16,9% în ultimul an

Propunerea de impozitare excepțională nu este prima care a apărut in Uniunea Europeana, deoarece statele încearcă să contracareze deficitele mari și inflația ridicată și să facă mediul energetic actual mai acceptabil pentru industrie și cetățeni.

În septembrie, Comisia Europeană a propus impunerea unui impozit extraordinar pe venit la nivelul UE pentru toate companiile de combustibili fosili, care ar reprezenta 33% din profituri care depășesc 20% din media pe trei ani.

Guvernul ceh și-a aprobat recent propunerea de buget pentru 2023, care are un deficit de aproximativ 11,5 miliarde de dolari, datorită – cel puțin parțial – cheltuielilor mai mari planificate cauzate de prețurile ridicate la energie în Europa și a plafonurilor prețurilor la energie pentru gospodării și întreprinderi mici.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult