- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Avertisment de la Banca Centrală Europeană (BCE): lupta contra inflației ridicate nu s-a terminat

11 May, 19:42 • Stefan Simion
După o lungă perioadă de timp în care prețurile la produse și servicii au crescut în mod exploziv în Europa, cetățenii din UE primesc un avertisment din partea șefei BCE, Christine Lagarde: lupta contra inflației ridicate nu s-a încheiat. 
Avertisment de la Banca Centrală Europeană (BCE): lupta contra inflației ridicate nu s-a terminat

Europa încă mai are de suferit, pe fondul puseului inflaționist, a declarat joi, 11 mai, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. Astfel, oficialul european a confirmat faptul că majorarea dobânzii de referință va continua, relatează Bloomberg.

„Inflaţia este de prea mult timp la un nivel prea ridicat. BCE este pe drumul combaterii inflaţiei, iar lupta nu s-a încheiat şi se va încheia doar când vom avea suficientă încredere că vom atinge ţinta BCE pe termen mediu de 2%”, a declarat şeful BCE la postul nipon de televiziune NHK.

Afirmațiile oficialului european au fost făcute după publicarea unui studiu BCE care arată o creştere semnificativă a aşteptărilor consumatorilor privind inflaţia, iar BCE discută despre posibilitatea continuării majorării dobânzilor și în vară.

De asemenea, mai mulți lideri de la BCE au avertizat recent că majorările de dobândă vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.

 

Europa, mai norocoasă decât SUA, dintr-un anumit punct de vedere, susține șefa BCE

 

Întrebată despre turbulenţe din sectorul bancar, Lagarde a declarat că Europa a fost norocoasă din acest punct de vedere.

„Este important ca activitatea de reglementare şi supervizare să fie solidă şi aprofundată, pentru a ne asigura că nu ne vom confrunta cu instabilitatea care nu ajută la îndeplinirea mandatului băncii centrale de menţinere a stabilităţii preţurilor”, a explicat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie şi 8,5% în februarie.

Totodată, datele Eurostat arată că inflaţia de bază – core inflation, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie, scrie Economedia.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult