- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bogdan Aurescu scoate asul din mânecă! Ce aliați are România în cursa Schengen?

16 Jan, 14:26 • Polojan Tudor
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor interne, a purtat o discuție cu noul ministru danez al afacerilor externe, Lars Lokke Rasmussen. Cei doi au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen, ministrul danez reconfirmându-și susținerea fermă și angajamentul Danemarcei și a noului Guvern al țării.
Bogdan Aurescu scoate asul din mânecă! Ce aliați are România în cursa Schengen?

Lars Lokke Rasmussen a subliniat luni, într-o discuție telefonică purtată cu Aurescu, disponibilitatea de a sprijini România pe durata întregului proces de aderare la Schengen, inclusiv în dialogul cu partenerii europeni, astfel încât să se găsească soluții constructive care să ducă la finalizarea procesului, arată știripesurse.

Aurescu l-a felicitat pe Rasmussen pentru preluarea mandatului de ministru al Danemarcei și instalarea noului Guvern de la Copenhaga, la finele anului trecut, urându-i acestuia succes. Acesta a mai specificat că funcția de ministru în asemenea vremuri poate fi marcată de provocări, însă este convins că ministrul va trece cu brio peste toate încercările.

Citește și: S-a publicat modelul de declarație pentru compensarea facturilor! Care sunt români care trebuie să completeze acest document?

Areea Schengen/Sursa foto: Guide
Areea Schengen/Sursa foto: Guide

România ar consolida securitatea Europei dacă ar adera la Schengen

Ministrul Aurescu a abordat detaliat dosarul aderării României la spaţiul Schengen, iar ministrul danez de externe a reconfirmat sprijinul ferm şi angajat al Danemarcei şi al noului Guvern danez pentru acest obiectiv, precum şi disponibilitatea sa de a sprijini eforturile României, inclusiv în dialogul cu partenerii europeni, în direcţia unei soluţii constructive care să permită finalizarea procesului de aderare.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru poziţia favorabilă şi activă a Danemarcei şi l-a informat pe omologul danez cu privire la demersurile în curs ale părţii române, menţionând atât dialogul cu Preşedinţia suedeză a Consiliului şi sprijinul activ al acesteia în proces, precum şi dialogul cu ceilalţi parteneri europeni, inclusiv cu Austria, în vederea identificării unor soluţii concrete”, potrivit MAE.

Ministrul român a subliniat încă odată valoarea pe care Europa o va dobândi odată cu aderarea țării noastre la Schengen și nivelul consolidării securităţii întregii Uniuni Europene, Lars Løkke Rasmussen susținând pe deplin acest argument.

„În acest cadru, cei doi miniştri au făcut referire şi la contextul dificil de securitate marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, evidenţiind importanţa acţiunii comune la nivel european şi internaţional pentru a răspunde prin soluţii eficiente la efectele crizei generate de agresiunea rusă. În context, ministrul român de externe a prezentat succint măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei pe palierele relevante, inclusiv pentru facilitarea intrării în ţară a peste 3,3 milioane de refugiaţi din Ucraina şi a tranzitului prin ţara noastră a peste 11 milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene”, mai arată MAE.

Te-ar putea interesa: Victor Ponta atac dur la adresa președintelui: „Zelenski își bate joc de noi, domnul Iohannis nu a zis nimic!”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult