Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, a afirmat recent că Bulgaria este pe drumul cel bun pentru a îndeplini condițiile necesare în vederea aderării la zona euro până în luna ianuarie 2026. Radev a spus și că decizia finală privind adoptarea monedei euro nu va fi automată, ci va depinde de voința politică a liderilor bulgari, potrivit unei declarații citate de Euractiv, relatează adevărul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Euro a depășit 5 lei la casele de schimb. Românii își schimbă economiile în moneda europeană!
foto: monedă Bulgaria, moneda euro
Conform informațiilor prezentate de BNB, unul dintre factorii importanți pentru integrarea cu succes în zona euro este reducerea inflației până la niveluri compatibile cu cerințele zonei euro până la începutul anului 2026.
Radev a explicat că, după finalizarea procesului de convergență și îndeplinirea condițiilor economice și tehnice, Consiliul European va trebui să aprobe adoptarea oficială a monedei euro. În mod obișnuit, adoptarea efectivă a monedei ar avea loc la aproximativ șase luni după această aprobare.
De altfel, un alt aspect pozitiv este că infrastructura necesară pentru tranziția la euro este deja în mare parte pregătită. Sistemele de contabilitate, plăți și informații sunt funcționale, iar toate structurile tehnice pot susține implementarea monedei europene fără dificultăți majore. În acest context, Bulgaria a început deja să producă monede euro de test, iar bancnotele euro sunt tipărite de aproximativ patru ani.
Totuși, guvernatorul BNB a remarcat că un obstacol este reprezentat de deficitul bugetar al țării. În august, acesta era estimat la 9 miliarde de euro, echivalent cu aproximativ 8% din PIB-ul țării, o sumă considerabilă care a generat îngrijorări. Cauzele acestui deficit sunt multiple: cheltuielile mari pentru pensii, salariile plătite militarilor și polițiștilor, dar și alte angajamente bugetare. Guvernul interimar a promis echilibrarea bugetului printr-un deficit de 3%, dar acest obiectiv presupune creșterea semnificativă a veniturilor.
Pentru a combate deficitul, au fost propuse o serie de măsuri economice, printre care o taxă excepțională pe profiturile băncilor, o creștere a accizelor la alcool și tutun, dar și extinderea programelor de amnistie fiscală. Totuși, guvernatorul BNB și-a exprimat preocupările cu privire la implementarea taxei pe profiturile excepționale ale băncilor, avertizând asupra riscurilor pe care această măsură le-ar putea avea asupra stabilității financiare.
Din punct de vedere politic, aderarea la zona euro și la spațiul Schengen reprezintă 2 obiective extrem de importante pentru politicienii pro-europeni din Bulgaria, fiind văzute ca modalități de consolidare a poziției țării în sfera influenței occidentale.
Totuși, opiniile publice sunt împărțite în privința adoptării monedei euro. Unul dintre principalele partide cu o poziție sceptică este „Vazrazhdane”, un partid radical pro-rus care desfășoară o campanie activă împotriva aderării la zona euro. Partidul vorbește despre riscurile și dezavantajele pe care le-ar presupune integrarea economică europeană, alimentând scepticismul unei părți importante a populației.
Te-ar mai putea interesa și: Cum arată vila de pe malul lacului Snagov a lui Serghei Mizil. Valorează aproape un milion de euro: ”Am un etaj eu, un etaj nevasta”