- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria amână adoptarea monedei euro! Inflația le-a dat bulgarilor peste cap planurile

17 Feb, 18:58 • Cornel Ghimeșan
Ministrul de Finanțe din Bulgaria a anunțat faptul că aderarea la zona euro va fi amânată. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului 2024, însă inflația ridicată și instabilitatea politică din stat au dus la luarea acestei decizii.
Bulgaria amână adoptarea monedei euro! Inflația le-a dat bulgarilor peste cap planurile

În ianuarie 2024, Bulgaria ar fi vrut să treacă definitiv la moneda euro, însă ministrul de Finanțe a anunțat că această decizie va fi amânată. Rossitsa Velkova a mai adăugat că acest lucru s-ar putea întâmpla totuși în 2025, informează Reuters, citat de Agerpres.

Citește și: Anunț important pentru cei mai săraci dintre români: se înființează cea mai mare bancă de alimente

Cu toate acestea, analiștii sunt de părere că, pentru Bulgaria, aderarea la zona euro ar fi un avantaj și un ajutor. Aceștia consideră că în acest fel, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, ar putea atrage investiții străine, ajutând astfel țara să obțină un rating suveran mai bun. Astfel ar putea fi reduse costurile de finanțare a datoriilor.

Bulgaria a luat hotărârea de a își ancora moneda națională de euro, cu mai mult timp în urmă, obiectivul fiind de a adera total la zona euro în 2024. Turbulențele politice cu care se confruntă acum statul au dus la amânarea acestei decizii. În luna aprilie a acestui an va fi organizată a cincea rundă de alegeri din ultimii doi ani. Ministrul de Finanțe actual, Rossitsa Velkova, a declarat că în prezent Bulgaria nu a făcut schimbările necesare în ceea ce privește legislația și nici nu îndeplinește criteriile privind inflația

„Nu ne-am îndeplinit angajamentele pe care le-am făcut când ne-am alăturat mecanismului ERM-2 (anticamera euro) şi nu îndeplinim criteriile privind inflaţia”, a declarat ministrul de Finanţe.

Când va adera Bulgaria la zona euro

Dacă nu se va ajunge, în următoarea jumătate de an, la un consens în ceea ce privește aderarea la zona euro impactul asupra ratingurilor ţării va fi unul negativ, a avertizat oficialul bulgar. Totuși, ministrul de Finanțe a declarat că dacă Bulgaria face eforturi suficiente ar putea să finalizeze adoptarea euro până la jumătatea anului viitor, cu condiția să îndeplinească criteriile necesare.

Agenția de evaluare financiară Moody’s a analizat și a confirmat la „Baa1” ratingul Bulgariei pe termen lung. Specialiștii sunt de părere că țara are șansa de a îndeplini obiectivul de aderare la euro în 2024, însă scenariul arată că această modificare va fi profitabilă abia în 2025.  Confirmarea ratingului Bulgariei vine pe fondul aşteptărilor Moody’s că actuala criză energetică din Europa nu va slăbi semnificativ situaţia fiscală şi economică a ţării, dar agenţia avertizează asupra riscurilor la adresa eficacităţii Guvernului şi a progreselor în domenii cheie din cauza perioadei prelungite de instabilitate politică.

Citește și: Investiţie majoră în România! Mercedes construieşte în Alba, cu 135 de milioane de euro, o fabrică în care vor lucra peste 500 de români

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult