- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgarii sunt din ce în ce mai pesimiști. Nici în 2023 nu vor adera la Schengen. Ursula vonder Leyen, scrisoare către statele UE

30 Jan, 17:00 • Polojan Tudor
Austria și Țările de Jos, cele două state care se opun vehement aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, își focusează eforturile pe reformarea zonei și nu pe extinderea acesteia. Bulgaria a îndeplinit criteriile tehnice de aderare însă acest lucru este contestat de către reprezentanții oficiali ai celor două țări.
Bulgarii sunt din ce în ce mai pesimiști. Nici în 2023 nu vor adera la Schengen. Ursula vonder Leyen, scrisoare către statele UE

Nu este ceva nou faptul că Austria este împotriva aderării noastre și a vecinilor bulgari la spațiul european de liberă circulație – Schengen. În același timp, Țările de Jos vin și ele cu note contestatoare care pun într-o lumină proastă eforturile Bulgariei de a îndeplini criteriile tehnice necesare intrării în Schengen, scrie profit.ro.

„Este necesar să se îmbunătățească frontierele externe ale UE, inclusiv între Turcia și Bulgaria. Fonduri UE ar trebui direcționate către consolidarea stării granițelor. Frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie o prioritate în care țările UE ar trebui să fie implicate” a scris Ursula von der Leyen în scrisoarea trimisă către șefii de stat europeni și guvernelor.

Austria, reprezentată de Karl Nehammer, refuză să voteze pozitiv pentru ambele state în cauză,în timp ce Țările de Jos au oferit răspuns pro aderării României. Atât Austria cât și Țările de Jos „lucrează la o reformă” a spațiului Schengen, însă nu există un acord la nivel european privind acest lucru.

„Suntem uniți în opoziția noastră față de extinderea spațiului Schengen în acest moment”, a declarat Karl Nehammer, cancelarul austriac.

Mai citește și: Românii savurează rezultatul negativ pentru ministrul care a blocat intrarea României în Schengen. Bogdan Aurescu, declarații legate de înfrângerea lui Nehammer

Bulgaria vrea în Schengen/ sursa foto: thenewfederalist.eu
Bulgaria vrea în Schengen/ sursa foto: thenewfederalist.eu

Bulgaria, mai sprijinită ca niciodată în aderarea la Schengen

Nikolai Milikov, ministrul interimar de externe de la Sofia, a declarat că Bulgaria va rămâne în afara Schengen în ciuda eforturilor oe care le-a depus pentru a îndeplini criteriile tehnice. Tot acesta spune că, în ciuda răspunsului posibil negativ, Bulgaria nu a fost niciodată atât de susținută și atât de aproape de Schengen.

„Sprijinul din partea unor țări atât de mari este foarte important, pentru că este un sprijin activ – înseamnă discuții și lobby pentru ca acest lucru să se întâmple. Poziția austriacă nu are nimic de-a face cu pregătirea Bulgariei. Din păcate, Bulgaria rămâne ostatică a relațiilor interne și din cauza imperfecțiunilor din Schengen, reiese că rămânem în afara acestuia, ceea ce este paradoxal”, a completat acesta.

În ciuda investiției de milioane de euro pentru gardul de la granița turco-bulgară, răspunsul a rămas neschimbat pentru vecinii noștri. Aceștia au făcut și o cerere de reconstrucție a acestuia, fiind prost întreținut și ușor de sărit de către migranți, însă Ylva Johansson – comisarul european pentru afaceri interne, a refuzat acest lucru.

Te-ar mai putea interesa și: Revolut anunţă un volum record de tranzacţii al utilizatorilor români. Peste o treime dintre tranzacţii au fost pentru achiziţionarea de hrană şi bunuri de larg consum

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult