- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, copiază discursul lui Trump: „Bulgaria are nevoie de un gard la graniţă, care să fie construit cu banii UE”

15 Dec, 23:16 • Russo George
Karl Nehammer continuă să insiste pe ideea că vetoul dat aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se datorează valului de migranţi care ar ajunge în Austria intrând în spaţiul UE prin ţara noastră şi pe la vecinii din sud, deşi toate datele oficiale îl contrazic.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, copiază discursul lui Trump: Bulgaria are nevoie de un gard la graniţă, care să fie construit cu banii UE

Joi, cancelarul Nehammer a încercat din nou să explice că în Austria există în prezent 75.000 de migranţi ilegali, dintre care, după estimările poliţiei austriece, 20.000 ar fi intrat în spaţiul european prin România şi Bulgaria. De această dată, Nehammer a dus mai departe ideea, cerând Bruxelles-ului să deblocheze două miliarde de euro pentru a construi un gard la graniţa Bulgariei, pentru a stopa migraţia ilegală.

Trebuie să rupem în sfârşit tabuul gardurilor”, a declarat joi, înaintea summitului UE de la Bruxelles, cancelarul federal Karl Nehammer. La rândul său, ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, a vorbit despre necesitatea unor „bariere fizice” pentru protecţia frontierelor externe.

„Gardurile în sine nu sunt nimic nou”, a explicat Nehammer referindu-se la barierele de la graniţa greco-turcă. „Doar că până acum statele naţionale sunt lăsate singure, Comisia Europeană nu eliberează fondurile”, este reproşul pe care şeful guvernului de la Viena îl face Bruxelles-ului.

Ideea cancelarului a fost preluată şi de ministrul federal pentru UE și Constituție al Austriei, Karoline Edtstadler, care a subliniat că gardurile sunt indispensabile pentru o limitare eficientă a migraţiei ilegale.

„Cred că la un moment dat trebuie să conştientizăm faptul că nu va funcţiona fără bariere fizice, că trebuie să avem o protecţie adecvată a frontierelor externe”, a declarat ministrul la krone.tv.

Întrebată ce înseamnă bariere fizice, aceasta a precizat că este vorba despre „un gard, un zid – puteţi să-i spuneţi cum vreţi”, a adăugat ea.

Între timp, ministrul de interne Gerhard Karner a respins criticile guvernatorului landului Burgenland, aflat la graniţa cu Ungaria, Hans Peter Doskozil, care ceruse controale mai eficiente la frontiere.

Citeşte şi: Mark Rutte vrea încă o evaluare MCV pentru Bulgaria! Când ar putea adera la Schengen?

„Ministrul de interne Karner a cerut de la Comisia Europeană exact aceste controale eficiente la frontieră şi centre de procesare – de exemplu şi în Bulgaria”, a declarat joi purtătorul său de cuvânt pentru agenţia APA.

Purtătorul de cuvânt s-a referit, de asemenea, la planul în cinci puncte al ministrului de interne, cu care cancelarul s-a dus şi la summitul UE şi „care a fost inclus parţial şi într-un plan de acţiune al Comisiei Europene pentru Balcani”, potrivit News.ro.

Acest plan include controale eficiente la frontieră şi finanţarea de către Comisia Europeană a unor infrastructuri la frontiera externă, un proiect pilot pentru centre de procesare a cererilor de azil la frontiera externă, precum şi o „directivă de respingere”, care să nu necesite o examinare individuală a cazului. Karner propune, de asemenea, proceduri de azil în ţări terţe sigure şi o revocare mai uşoară a statutului de protecţie pentru infractori.

Comisia Europeană a inclus mai multe puncte în planul său de acţiune pentru a stopa migraţia pe ruta Balcanilor de Vest. Propunerea de la Bruxelles prevede controale mai stricte la frontiere şi desfăşurarea forţei UE Frontex, precum şi sprijin din partea UE pentru repatrierea solicitanţilor de azil respinşi. Cu toate acestea, ea nu include, de exemplu, directiva privind respingerea solicitată de Austria sau procedurile de azil în ţări terţe sigure.

De asemenea, Comisia a declarat întotdeauna că nu alocă bani pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, ci doar pentru infrastructura de la frontieră. Unul dintre argumente este că banii sunt necesari în altă parte, de exemplu pentru paza de coastă. În ultimii ani, mai multe ţări din UE au ridicat deja garduri la frontierele lor pentru a-şi proteja frontierele externe, menţionează ”Der Standard”.

Citeşte şi: 27 de lideri UE sporesc presiunea asupra miniştrilor energiei cu privire la finalizarea măsurii de plafonare a preţului la gaz