- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât trebuie să plătească bărbații încorporabili din Ucraina ca să scape ilegal de război! Serviciul de Securitate a anunțat că a reușit să blocheze 4 scheme infracționale regionale

26 Nov, 15:18 • Fundeanu Madalina
Cât îi costă pe bărbații ucraineni să scape ilegal de război. Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că a reușit să blocheze 4 scheme infracționale regionale prin care bărbații erau ajutați contra cost să scape ilegal de mobilizarea pentru război.
Cât trebuie să plătească bărbații încorporabili din Ucraina ca să scape ilegal de război! Serviciul de Securitate a anunțat că a reușit să blocheze 4 scheme infracționale regionale

Serviciul de Securitate (SBU) al Ucrainei a anunțat că a reușit să blocheze 4 scheme infracționale regionale prin care bărbați ucraineni ale căror vârste îi făceau eligibili pentru a fi încorporați în armată erau ajutați contra cost să scape ilegal de mobilizarea pentru război și să părăsească țara vecină. Legea marțială impusă de autoritățile de la Kiev după agresiunea militară a Rusiei le interzice persoanelor de sex masculin cu vârste între 18 și 60 de ani să plece din Ucraina, conform datelor transmise de profit.ro.

Cât îi costă pe bărbații ucraineni să scape ilegal de război

Filierele destrucurate de SBU întocmeau și vindeau documente false, cu care cumpărătorii ieșeau din Ucraina fără a fi opriți la graniță. Un exemplu care se petrecea în regiunile Kiev și Lvov viza persoanele cu relații în ONG-uri, care vindeau acte ce demonstrau calitatea falsă de voluntar, mai precis de șofer de vehicule de transport de ajutoare umanitare, statut ce permite trecerea frontierei indiferent de vârstă.

Citește și: ANALIZĂ. Războiul ar putea costa Israelul peste 50 de miliarde de dolari. Goldman Sachs anunţă că va afecta grav şi economia UE

Război Ucraina
Război Ucraina

Pe de altă parte, în regiunea Rivne, suspecții care voiau să scape de război, reținuți de SBU, ofereau pe bani atestate false de șoferi profesioniști de marfă pentru transporturi de import-export în relație cu țări din Uniunea Europeană. Potrivit sursei citate, documentele false costau între 2.500 și 5.000 de dolari, în funcție de domiciliul clienților și de urgența cu care aceștia doreau să li se rezolve problema.

De asemenea, un caz mai complex a fost descoperit în regiunea Poltava. Acolo, un militar angajat la centrul teritorial de recrutare din orașul Mirgorod a fost prins în flagrant în timp ce înmâna unui agent sub acoperire al SBU, ce se pretindea client, documente false de scutire propriu-zisă de serviciul militar în război.

Grupul infracțional condus de acesta reușea să obțină pentru doritori certificate de „inapt pentru încorporare″ de la comisiile medicale militare din regiune, pe bază de diagnostice fictive, iar ulterior – ștergerea completă a persoanelor respective din evidențele militare. Prețul era de 6.000 de dolari.

Datele prezentate de Serviciul de Stat pentru Protecția Graniței al Ucrainei în prima parte a anului 2023 arată că, doar anul trecut, circa 12.000 de persoane au încercat să iasă ilegal din țară pentru a evita războiul. Potrivit estimărilor oficiale ale Guvernului Statelor Unite, principalul aliat al Kievului, de la startul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, și până pe 21 mai 2023, în conflict și-au pierdut viața circa 20.000 de militari ucraineni, alți 130.000 fiind răniți, scrie sursa menționată.

Vezi și: Analiștii financiari transmit un avertisment important: Euro va depăşi 5,05 lei până în noiembrie 2024