- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Câți bani câștigă un șofer de camion în Austria, după ce salariile în acest domeniu au crescut considerabil la începutul anului 2022

05 Dec, 15:15 • Bocioacă Bianca
Salariul mediu al unui șofer de camion în Austria s-a mărit semnificativ la începutul anului 2022, iar angajații în acest domeniu pot câștiga în plus în funcție de experiență.
Câți bani câștigă un șofer de camion în Austria, după ce salariile în acest domeniu au crescut considerabil la începutul anului 2022

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, în Austria, salariile din industria transportului rutier de marfă au crescut cu 4,96%, iar în 2023 și 2024 urmează o nouă creștere de 0,5%. Salariul mediu al unui șofer de camion este de 2.325 de euro brut pe lună, mai mare decât salariul brut lunar din Austria. Un șofer de camion câștigă minim 1.591 euro brut pe lună și poate trece de 3.000 de euro brut lunar cu diurne, indemnizații aplicate și ore suplimentare, potrivit ziarulromanesc.at.

Ce salariu are un șofer de camion în Austria

Cei ce sunt abia la început în această carieră de șoferi de vehicule comerciale ușoare de până la 3,5 tone primesc saalrii mai mici. Pe de altă parte, șoferii profesioniști cu experiență cu examen final de ucenicie, șoferii de vehicule și vehicule articulate sau șoferii de camion cisternă pot câștiga mai mult.

Citește și: Ce salariu are un şofer de cisternă pentru transport de combustibil la Petrom

Salariul minim al unui șofer de camion și compensarea ucenicilor sunt reglementate prin contractul colectiv de transport de mărfuri, lucrători. Șoferul unui camion de până la 3,5 t câștigă 9,20 euro pe oră (salariul minim), potrivit KV, adică 1.591,60 euro pe lună.

Diferențe salariale în funcție de experiență

  • șofer de cisternă, 2.440 €/lună, fluctuație +5%;
  • șofer de trenuri auto și vehicule articulate, 2.390 €/lună, fluctuație +3%;
  • Șofer pentru camioane cu greutatea totală de până la 3,5 t, 2.160 €/lună, fluctuație -7%.

Salariul mediu de pornire este de aproximativ 24.000 de euro brut pe an. Cei ce au între patru și nouă ani de experineță, au un salariu brut de 32.000 de euro, iar pentru un șofer cu 10 ani de experiență salariul ajunge la 37.000 de euro.

Salariul mediu pentru șoferii cu peste 20 de ani de expriență profesională și vechime în muncă este de peste 40.000 de euro.

Salariul unui șofer de camion în România este mult mai mic

Conform unui studiu, saalriul unui șofer de camion în România începe de la 2.500 de lei net, și poate crește în funcție de tipul de transport și experiență.

Citește și: Cât câștigă un român care lucrează ca șofer de TIR în Germania. Cosmin ia mai mulți bani decât un medic rezident din România