- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cel mai mare aeroport din lume se va construi în Dubai. S-a dat undă verde pentru proiectul gigant de 35 de miliarde de dolari

01 May, 16:28 • Fundeanu Madalina
Dubai va găzdui cel mai mare aeroport din lume. Se dă startul proiectului de 35 de miliarde de dolari.
Cel mai mare aeroport din lume se va construi în Dubai. S-a dat undă verde pentru proiectul gigant de 35 de miliarde de dolari

Oficialii din Dubai au aprobat un proiect de 128 de miliarde de dirhami (echivalentul a 35 de miliarde de dolari) pentru construirea unui nou terminal de pasageri la Aeroportul Internaţional Al Maktoum din Emirate, care îl va face de cinci ori mai mare decât principalul aeroport internaţional şi cel mai mare din lume, transmite CNBC, citat de News.ro.

Dubai va găzdui cel mai mare aeroport din lume

„Aeroportul Internaţional Al Maktoum se va bucura de cea mai mare capacitate din lume, ajungând până la 260 de milioane de pasageri”, potrivit şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului şi prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite.

Aeroportul Internaţional Dubai a înregistrat anul trecut 86,9 milioane de pasageri, fiind al doilea cel mai mare din lume după Aeroportul Internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta, SUA.

Toate operaţiunile de pe Aeroportul Internaţional, care este în acest moment al doilea cel mai aglomerat din lume ca trafic de pasageri, vor fi transferate acestuia în următorii ani, este notat în comunicat. De asemenea, noul aeroport va avea 400 de porţi de avioane şi cinci piste paralele.

„Noile tehnologii aviatice vor fi folosite pentru prima dată în sectorul aviaţiei”, a adăugat Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Presa din Emirate a distribuit redări digitale ale aeroportului planificat, care au arătat imagini ultra-moderne ale infrastructurii aeroportuare extinse, terminale enorme şi design-uri cu aspect de era spaţială.

Citește și: Gabriela Firea și Daniel Băluță anunță un nou aeroport în București: „Următorul nostru proiect!”

cel mai mare aeroport din lume, Dubai
cel mai mare aeroport din lume, Dubai

Aeroportul se va situa în partea sudică a capitale comerciale din Emiratele Arabe Unite, care este în curs de dezvoltare imobiliară şi logistică.

În jurul aeroportului este planificată construirea unui oraş complet nou, despre care șeicul Maktoum a spus că va crea cerere de locuinţe pentru un milion de oameni.

Actualul aeroport internaţional principal din acest loc se află la capătul de nord al Emiratelor, ceea ce reprezintă o schimbare radicală a modelelor de trafic şi a planurilor de transport pentru călători, atunci când noul hub de călătorie va deveni pe deplin funcţional.

„Noul oraş din jurul aeroportului va găzdui companiile de top din lume în sectorul logisticii şi al transportului aerian. Construim un nou proiect pentru generaţiile viitoare, asigurând o dezvoltare continuă şi stabilă pentru copiii noştri şi copiii lor. Dubai va fi aeroportul lumii, portul său, nodul său urban şi noul său centru global”, a declarat şeicul Maktoum.

Şeicul Ahmed bin Saeed Al Maktoum, CEO al companiei aeriene emblematice din Dubai, Emirates Airline, a postat imagini pe platforma X cu el însuşi, cu conducătorul Dubaiului, privind planurile pentru noile dezvoltări.

„Al Maktoum International va fi noua casă a @emirates, @flydubai şi a tuturor companiilor aeriene partenere care conectează lumea către şi dinspre Dubai. Investim pentru a oferi cele mai bune experienţe de călătorie viitoare, cele mai bune capacităţi logistice din lume şi pentru a contribui la agenda economică D33 a Dubaiului”, a scris el în postare, referindu-se la Emirates Airline şi la filiala sa low-cost FlyDubai.

Agenda D33 a Dubaiului plănuiește să dubleze dimensiunea economiei oraşului până în anul 2033, atrăgând mai multe investiţii şi diversificare economică.

Aeroportul Internaţional Al Maktoum, care poartă şi numele de Dubai World Central (DWC), este planificat în așa fel îmcât să acopere 27 de mile pătrate când va fi finalizat. De asemenea, îşi propune să aibă şi o capacitate de 12 milioane de tone de marfă pe an.

„Faza 1 a proiectului este aşteptată să fie gata în 10 ani, cu o capacitate de a găzdui 150 de milioane de pasageri anual”, a declarat CEO-ul Emirates.

Vezi și: Taxă de un euro pentru cei care aterizează pe aeroporturile din România. Unde vor ajunge banii strânși