- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cine s-a mai îmbogățit de pe urma crizei energetice: Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a raportat pentru T3 un profit de 42 miliarde de dolari

01 Nov, 21:29 • Gabriela Andreescu
Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a declarat că a obținut un venit net de 42,4 miliarde de dolari în al treilea trimestru. Cifra a fost mai mult decât dublă față de aproape 20 de miliarde de dolari pe care Exxon Mobil le-a câștigat pentru perioada respectivă.
Cine s-a mai îmbogățit de pe urma crizei energetice: Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a raportat pentru T3 un profit de 42 miliarde de dolari

Gigantul Saudi Aramco a raportat al doilea cel mai mare profit trimestrial de la listarea din 2019, în condiţiile în care Arabia Sautiă, cel mai mare exportator de petrol din lume, câştigă masiv de pe urma preţurilor ridicate la energie.

Venitul net al grupului controlat de statul saudit a fost de 42,4 miliarde de dolari în cele trei luni până în septembrie, în creştere cu 39% faţă de acelaşi trimestru din urmă cu un an. Deşi veniturile au scăzut faţă de nivelul record de 48,4 miliarde de dolari raportat în al doilea trimestru, Saudi Aramco a raportat acum profituri de peste 130 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului, informează ZF.

Compania va acorda acționarilor 18,8 miliarde de dolari sub formă de dividende din profiturile din trimestrul al treilea, în una dintre cele mai mari operaţiuni de împărţire a profitului către acţionari din lume. Plata dividendelor este o sursă vitală de venituri pentru regatul din Golf, care a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai creşterii preţurilor la petrol şi gaze după perturbarea pieţelor energetice cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, scrie sursa citată.

Guvernul Arabiei Saudite deţine în mod direct 94% din acţiunile Saudi Aramco. Acesta a listat puţin sub 2 la sută din acţiunile companiei în decembrie 2019 şi a trecut alte 4 la sută la fondul suveran de investiţii saudit în acest an.

Saudi Aramco a raportat pentru T3 un profit de 42 miliarde de dolari
Saudi Aramco a raportat pentru T3 un profit de 42 miliarde de dolari

Aramco este cea mai recentă companie petrolieră care a raportat profituri foarte mari într-un mediu marcat de prețurile ridicate la petrol după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

În efortul de a spori prețurile, Arabia Saudită și Rusia, în calitate de lideri ai cartelului OPEC Plus, au anunțat recent o reducere a producției de petrol cu aproximativ 2% din producția globală. Mișcarea a înfuriat administrația Biden, care a încercat să îi determine pe producătorii de petrol, inclusiv pe cei care își desfășoară activitatea în Statele Unite, să crească producția pentru a scădea prețurile la benzină pentru consumatori.

În vreme ce alegerile de jumătate de mandat din SUA se apropie, președintele Biden a amenințat luni că va solicita o nouă taxă excepțională pentru marile companii de petrol și gaze dacă nu vor crește producția.

„În timp ce preţurile globale ale ţiţeiului în această perioadă au fost afectate de incertitudinea economică continuă, opinia noastră pe termen lung este că cererea de petrol va continua să crească pentru restul deceniului, având în vedere nevoia lumii de energie mai accesibilă şi mai fiabilă”, a declarat marţi directorul general al Saudi Aramco, Amin Nasser.

Anul acesta, Saudi Aramco a cumpărat o participație la o rafinărie poloneză și a declarat că va investi într-un complex de rafinare și petrochimie de 300.000 de barili pe zi din China. Alte investiții derulate de gigantul saudit a fost achiziționarea unității de lubrifianți și produse chimice a Valvoline Inc. din Kentucky pentru 2,65 miliarde de dolari în august.

Citește și: OMV Petrom, profit colosal în plină criză energetică! Profitul companiei a crescut de 5 ori în 2022 din cauza prețurilor mari la benzină si motorină!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult