- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Colecția de artă a co-fondatorului Microsoft va fi scoasă la vânzare la ceea ce ar putea fi ce mai mare licitație din istorie. Aceasta este estimată la 1 miliard de dolari

07 Nov, 12:50 • Cornel Ghimeșan
Săptămâna acesta va avea loc ceea ce ar putea să devină cea mai mare licitație de artă din istorie. Va fi scoasă la vânzare colecția de artă a co-fondatorului Microsoft Paul Allen. Aceasta cuprinde operele unora dintre cei mai mari artiști din istorie.
Colecția de artă a co-fondatorului Microsoft va fi scoasă la vânzare la ceea ce ar putea fi ce mai mare licitație din istorie. Aceasta este estimată la 1 miliard de dolari

Colecția privată de artă a lui Paul Allen, regretatul co-fondator Microsoft, va fi scoasă la vânzare și se estimează că va atinger recordul de 1 miliard de dolari. Colecția include peste 150 de capodopere, inclusiv Les Poseuses, Ensemble (versiunea mică) de Georges Seurat și peisajul La Montagne Sainte-Victoire de Paul Cézanne, ambele fiind de așteptat să se vândă cu peste 100 de milioane de dolari, și celebrul ”Crâng de mesteceni” al lui Gustav Klimt, care a fost estimat de licitator la 90 de milioane de dolari.

Alte articole: Lucrarea lui Adian Ghenie „Bomb” valoarează peste 80.000 de euro! Artmark a setat acest preț de pornire pentru licitația din 15 noiembrie

Ce lucrări sunt regăsite în colecția de artă

”Visionary: The Paul G. Allen Collection”  

va fi vândută de Christie’s pe 9 și 10 noiembrie la Centrul Rockefeller din New York.  Printre minunatele lucrări ale colecției se numără și cele ale lui Botticelli – Madonna del Magnificat – Picasso, Monet, Gauguin, Cézanne și din nou David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud și JMW Turner. Allen şi-a ales singur toate lucrările, care acoperă o perioadă de peste 500 de ani, și spre deosebire de mulți miliardari, nu s-a bazat niciodată pe vreun expert în artă pentru a le alege.

„Când priveşti un tablou, priveşti o altă țară, în imaginația altcuiva, așa cum a văzut-o”, spunea Allen în 2016, când au fost expuse unele dintre lucrările din colecţia sa.

Christie’s a declarat că vânzarea este ”pregătită să fie cea mai mare și mai remarcabilă licitație de artă din istorie”, capabilă să depășească pragul de 922 de milioane de dolari obţinut în luna mai din vânzarea colecției Macklowe, în urma divorțului magnatului imobiliar Harry Macklowe de soția sa, Linda.

Toate încasările vor fi donate unor organizații de caritate, aşa cum a stabilit Allen, care a murit în 2018, la vârsta de 65 de ani, din cauza complicațiilor limfomului non-Hodgkin. În 2010, când era a 37-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 13,5 miliarde de dolari, Allen s-a angajat să lase cea mai mare parte din această avere organizațiilor de caritate. Fundația Paul G Allen Family investește în principal în comunitățile Pacific Northwest, cu accent pe artele regionale, populațiile defavorizate și mediul înconjurător.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christie’s (@christiesinc)

Max Carter, vicepreședintele Christie’s pentru arta secolelor XX și XI, a declarat pentru The Guardian că, colecția de artă a lui Allen era ”ca priveliștea uluitoare a lui Cézanne asupra Mont Sainte-Victoire… ”.

„De la cele cinci simțuri ale lui Brueghel și fanteziile venețiene ale lui Turner și Manet, până la capodoperele de la sfârșitul secolului al XIX-lea ale lui Van Gogh, Gauguin și Monet, Birch Woods a lui Klimt și Gran Interior W11 al lui Lucian (după Watteau) Freud, probabil cel mai mare operă de artă din ultimii 50 de ani, colecția se distinge prin viziune și calitate”.

Citește și: ANAF scoate la licitaţie salbe şi alte obiecte din aur confiscate. Cum poţi face, la preţuri mici, cea mai bună investiţie a momentului DOCUMENT

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult