- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Concedieri pe bandă la cele mai mari companii din Europa! Care este sectorul cel mai afectat de criză

07 Dec, 19:07 • Cornel Ghimeșan
În 2023, Europa a fost martora unui val masiv de concedieri, iar numeroase companii din domeniul tehnologic au efectuat reduceri semnificative de personal.
Concedieri pe bandă la cele mai mari companii din Europa! Care este sectorul cel mai afectat de criză

Anul 2023 ar trebui să le fi demonstrat tuturor angajaților faptul că dacă ai un job ar trebui „să ții cu dinții” de el, deoarce concedieri în masă au avut loc la nivel global. Nesiguranța de pe piața muncii este din ce în ce mai accentuată, iar marile corporații își regândesc bugetele, ajungând în punctul de a concedia oamenii pe bandă rulantă.

Recent, Telefónica a anunțat intenția de a implementa restructurări, iar până în 2026, se estimează că vor dispărea 5.124 de locuri de muncă în cadrul companiei. Aceasta nu este singura companie din domeniul telecomunicațiilor care a luat astfel de decizii, ci și alte gigante precum Amazon, Spotify, Meta și BR. Compania BR a declarat că va concede între 40 și 55 de mii de angajați până în 2023.

Citește și: BCE urmează să-și reducă ratele dobânzilor în al doilea trimestru din 2024. Economia europeană ar putea intra în recesiune

Sectorul în care au avut loc cele mai multe concedieri

În acest an, companiile tehnologice au făcut disponibilizări la nivel global în proporție de 256.411 de persoane, comparativ cu 164.969 de concederi în anul precedent. Inflația, riscul de recesiune și avansul inteligenței artificiale sunt principalele motive invocate. Numeroase companii din acest sector au suferit pierderi după pandemie, iar acestea s-au accentuat odată cu consecințele economice ale războiului din Ucraina.

Spotify a anunțat, de asemenea, disponibilizări, afectând aproximativ 17% din forța de muncă, adică circa 1.500 de angajați. Aceasta reprezintă a treia rundă de concedieri pentru platforma suedeză, după cele din începutul anului 2023 și vara, când au fost afectate 9.100 de persoane.

BT, anterior cunoscută sub numele de British Telecom, a implementat cele mai mari reduceri de personal, anunțând disponibilizarea a între 40.000 și 55.000 de angajați până în 2030.

Alte companii notabile care au anunțat disponibilizări includ Nokia, cu 14.000 de angajați afectați, Ericsson, cu 8.500, Dell, cu 6.650, CP, între 4.000 și 6.000, Cisco, cu 4.100, și IBM, cu 3.900 disponibilizări.

De asemenea, operatorul Vodafone din Marea Britanie intenționează să-și reducă forța de muncă la nivel global din cauza unei crize financiare, estimându-se că vor fi afectați până la 11.000 de angajați.

Citește și: Curs valutar BNR 7 decembrie. Banca Națională anunță ce se întâmplă astăzi cu euro, dolarul, lira și francul elvețian

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult