Crin Antonescu a explicat că România nu susține trimiterea de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina, din cauza numărului limitat de trupe disponibile, inclusiv trupele străine staționate în țară, majoritar franceze. El a subliniat că trupele României sunt esențiale pentru apărarea flancului estic al NATO, iar România contribuie la menținerea păcii prin suport logistic, așa cum a făcut și pentru Ucraina, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Presiuni uriașe în PNL pentru ca Ilie Bolojan să candideze la prezidențiale în locul lui Crin Antonescu. „Ar fi un gest de patriotism”
Antonescu a menționat că, de obicei, trupele de menținere a păcii nu provin din țările vecine, iar România va continua să participe la misiuni internaționale sub egida NATO, dar nu va trimite trupe în Ucraina în acest moment. Politicianul a adăugat că România speră să aibă mai multe trupe în viitor și că acestea vor coopera cu trupele franceze și britanice care sunt deja implicate în Ucraina.
„Pentru că România are puține trupe. Știți că în momentul ăsta și trupele străine din bazele NATO din România sunt puține și cele mai multe sunt franceze, nu americane. Sunt puține. Noi avem trupe puține. Ele sunt foarte necesare pentru apărarea acestei părți a flancului estic al NATO. Noi nu vorbim doar de apărarea României sau când vorbim de apărarea României, vorbim implicit despre asta.
Contribuim la efortul inclusiv de menținere a păcii altfel decât cu soldați acolo, logistic, cum am și ajutat de altfel Ucraina și sigur că, pe de altă parte, după cum e aproape tradițional, trupele de menținere a păcii, dacă despre asta vorbim, nu prea se iau din țările vecine. Deci pot să vină foarte bine francezi, dacă va fi cazul, englezi, orice. Noi am mers în alte zone ale globului și, dacă va fi nevoie, sub egida NATO, vom mai merge. Dar nu în acest caz. Nu aici, nu acum.
Trupele respective, câte le avem și sper să avem mai multe și armată oricum mai puternic în viitorii ani, sunt aici, acționează în convergență, chiar și cu aceste trupe, să zicem franceze sau britanice din Ucraina”, a declarat el.
În legătură cu insistențele președintelui francez Emmanuel Macron de a solicita țărilor UE să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, Crin Antonescu a explicat că Macron și-a asumat rolul de lider în Uniunea Europeană și că își dorește cooperarea cu Statele Unite, dar și o contribuție europeană activă în rezolvarea conflictului. Antonescu a menționat că Macron trebuie să fie mai flexibil în adaptarea discursului european la realitățile internaționale și abordările americane. De asemenea, el a subliniat că o soluție durabilă pentru conflictul din Ucraina nu poate fi realizată fără implicarea Statelor Unite și că europenii trebuie să participe activ la dialogul cu Rusia, fără a lăsa America să dicteze unilateral.
„Cred că președintele Macron a asumat un rol de lider în Uniunea Europeană și în dialogul cu americanii. Până la urmă, absolut firesc. Președintele Macron este cel mai vechi, cel mai experimentat lider al Consiliul European și lider european în funcție. Eu cred, sunt convins, și președintele Macron a spus-o cu alte prilejuri, că își dorește cooperarea cu americani în continuare, că dorește o contribuție europeană sau o înțelegere oricum europeană în legătură cu pacea din Ucraina.
Dar trebuie să mai mute și cu albele, cum se spune în șah, pentru că, în felul acesta, Emmanuel Macron înțelege să facă ceea ce spuneam înainte că trebuie să facem toți, se adaptează la discursul american.
Dar convingerea mea este, și o spun ca unu care sunt trup și suflet european, n-am cum fi altceva, ca o orientare politică, cultural, cum doriți, nu avem o soluție durabilă, sănătoasă a conflictului din Ucraina și nici raporturilor cu Rusia, fără parte americană. Noi trebuie neapărat să îi scoatem, dacă pot să spun așa, pe americani din paradigma unui dialog bilateral peste capul Europei sau ignorând Europa cu Rusia”,a spus politicianul.
Te-ar mai putea interesa și: Victor Ponta, dezvăluiri explozive: Crin Antonescu va fi înlocuit cu Ilie Bolojan