Membrii Consiliului Național, care are 150 de locuri, au votat cu 74-70 în favoarea legii elaborate de Guvernul premierului populist Robert Fico, care este menită să prevină colapsul sistemului de sănătate.
Peste 3.000 de medici au demisionat din spitalele țării, iar legea a venit pentru a combate acest fenomen. Mulți dintre aceștia s-au plâns de salariile mici, de lipsa de personal și alte probleme legate de forța de muncă în domeniul sanitar. Legea conferă Guvernului puterea de a declara o situație de urgență în cazul în care asistența medicală nu este disponibilă, conform Euronews Italia.
Astfel, medicii vor fi obligați să muncească, deoarece notificările lor de renunțare la locul de muncă nu vor fi acceptate, iar refuzul de a lucra ar putea duce la pedepse cu închisoarea. Măsurile de urgență ar putea dura până la 120 de zile. Ministrul Sănătății, Kamil Šaško, a declarat în timpul dezbaterii parlamentare că speră că „nu va fi niciodată forțat să utilizeze acest instrument”, care este puternic contestat de sindicatele care reprezintă medicii.
Medicii au protestat față de faptul că Guvernul nu a discutat cu ei despre reducerile din planul 2022 de creștere a salariilor lor în următorii doi ani. Reducerile fac parte din măsurile de austeritate aprobate de Guvern pentru a ține sub control deficitul bugetar în creștere.